Dostupni linkovi

Potvrđen izbor Davida Malpassa za šefa Svjetske banke


David Malpass

David Malpass (Dejvid Malpas), zvaničnik iz američkog Ministarstva finansija, koga je nominovao predsjednik SAD-a Donald Trump (Tramp) da vodi Svjetsku banku, zvanično je izabran na tu poziciju, saopštila je ta svjetska finansijska institucija koja okuplja 189 zemalja.

Svjetska banka je saopštila da je 25-člani izvršni odbor banke jednoglasno odobrio izbor Malpassa za predsjednika te organizacije. On će početi petogodišnji mandat u utorak a nasljeđuje Jima Yonga Kima (Džim Jong Kim) koji je podnio ostavku ranije ove godine, tri godine prije isteka mandata.

Malpass je služio u Trumpovoj administraciji kao podsekretar za međunarodne poslove u Ministarstvu finansija. On je bio dugogodišnji kritičar Svjetske banke i njene sestrinske međunarodne finansijske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Međutim, na svom mjestu u američkom Ministarstvu finansija pomogao je prošle godine da se dobije podrška za povećanje od 13 milijardi dolara za finansiranje Svjetske banke, navodi agencija AP.

Mjesto predsjednika Svjetske banke tradicionalno je rezervisano za nekog državljanina SAD-a.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG