Dostupni linkovi

MMF: Kratkoročno se ne očekuje svetska recesija


Kristin Lagard
Kristin Lagard

Svetski privredni rast se i dalje usporava kao posledica trgovinskih tenzija i nepovoljnijih finansijskih uslova, ali recesija na svetskom nivou se ne očekuje kratkoročno, ocenila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard (Christine Lagarde).

"Zapravo mi očekujemo oporavak rasta u drugoj polovini 2019. i u 2020. godini", rekla je Lagard u govoru u Američkoj privrednoj komori uoči prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke ali dodala da treba da bude jasno da je oporavak koji se očekuje kasnije ove godine "krhak".

Pre dve godine MMF je konstatovao da 75 odsto svetske privrede ponovo beleži rast dok se za ovu godinu očekuje da će 70 odsto svetske privrede imati usporavanje privrednog rasta.

MMF treba 9. aprila da predstavi svoje nove prognoze za svetsku privredu. Institucija već više od godinu dana upozorava da trgovinski rat između SAD i Kine utiče na ceo svetski rast.

Zbog toga je MMF u januaru smanjio svoje projekcije svetskog privrednog rasta na 3,5 odsto za ovu godinu, a već ih je revidirao na niže na jesen.

Svetska privreda koja je u velikoj meri podstaknuta trgovinskom razmenom posle finansijske krize 2008. se nalazi u "delikatnom trenutku", ocenila je šefica MMF-a.

Svetski rast koji je izgledao dinamičan i sinhronizovan u jesen 2017. godine pogođen je od kada je počeo trgovinski rat između dve vodeće svetske privrede, SAD-a i Kine, koji se ogleda u uzajamnim podizanjem carina na robu u vrednosti od više stotina milijardi dolara.

Uprkos više rundi pregovora taj sukob stvara klimu neizvesnosti, i utiče redovno na tržišta i na eroziju poverenja investitora.

Lagard je rekla da se na već delikatnu situaciju nadovezuju politički rizici kao što je izlazak Velike Britanije iz EU na organizovan način, ili visok nivo zaduženosti brojnih zemalja.

Ona je rekla da u ovom osetljivom trenutku treba da se deluje pažljivo, da se izbegnu pogrešni politički koraci i takođe da se osigura da se donose dobre odluke.

Lagard je dodala da brojne privrede nisu dovoljno otporne i podsetila da je potrebno pripremiti se za buduću recesiju uvođenjem zaštita i usvajanjem potrebnih reformi dok je privreda još u dobrom stanju.

Kada je reč o trgovini ona se ponovo založila za ukidanje carinskih barijera.

XS
SM
MD
LG