Dostupni linkovi

Trump predložio Davida Malpassa za šefa Svjetske banke


David Malpass, arhivski snimak

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u srijedu da Svjetsku banku treba da vodi visoki zvaničnik Ministarstva finasija SAD, David Malpass, njegov lojalista i kritičar multilateralnih institucija, koji je rekao da će se založiti za "pro-rast reforme" ovog globalnog svjetskog zajmodavaca, prenosi Reuters.

Trumpova nominacija Malpassa, visokog diplomate Ministrastva finansija SAD, biće subjekat glasanja Izvršnog borda Svjetske banke i može predstavljati izazov za neke od 188 drugih država članica.

SAD imaju najveći broj akcija u Svjetskoj banci i 16 posto glasačke moći, i tradicionalno su birali predsjednika ove banke, ali se odlazeći predsjednik Džim Jong Ki suočio sa priličnim izazvom iz Kolumbije i Nigerije 2012.

Nominacija Malpassa koji je pobijedio druge kandidate, uključujući i bivšeg izvršnog direktora PopsiCo-a, Raya Washburna, signalizira da Trumpova administracija želi da pojača kontrolu nad ovim globalnim zajmodavcem, navodi Reuters.

"On mora da se bori da osigura da se finasiranje fokusira na mjesta i projekte kojima treba istinska pomoć, uključujući ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu" rekao je Trump obrazlažući Malpassovu nominaciju u Bijeloj kući.

Dobitnik Nobela za ekonomiju 2001. Joseph Stiglitz je gostujući na CNN ovo ocjenio kao loš znak budući da je riječ o glasnom krtičaru i protivniku multilateralnih institucija.

XS
SM
MD
LG