Dostupni linkovi

Velikoj Britaniji 'prijeti neuredan izlazak iz EU'


Protest aktiviste ispred Parlamenta Velike Britanija koji zagovara ostanak u EU, London
Protest aktiviste ispred Parlamenta Velike Britanija koji zagovara ostanak u EU, London

Evropska unija (EU) saopštila je da bi Velika Britanija za desetak dana mogla krenuti ka potencijalno neurednom izlasku iz EU (Brexit), dok premijerka Theresa May sa ministrima pokušava deblokirati zastoj u Brexitu, prenosi Reuters.

Skoro tri godine otkako je Velika Britanija glasala da napusti EU, izlazna strategija premijerke May visi o koncu jer se njena vlada i stranka još uvijek prepiru oko toga kako, kada ili šta ako se Brexit ipak desi.

Sporazum o razvodu sa EU čak tri puta nije dobio podršku Donjeg doma britanskog parlamenta. Ove sedmice očekuje se novo glasanje, četvrto po redu.

Zastoj je već odložio Brexit najmanje dvije sedmice nakon planiranog datuma izlaska iz EU, za 12. april.

"Posljednjih dana je vjerovatniji scenario onaj bez dogovora, ali se još uvijek možemo nadati da ćemo ga izbjeći", rekao je u Briselu glavni pregovarač EU za Brexit, Michel Barnier.

Premijerka May je predsjedavala sastancima u Downing Streetu u pokušaju da pronađe izlaz iz krize. Bilo je nejasno šta je dogovoreno, prenosi Reuters.

Političar Evropske centralne banke Francois Villeroy de Galhau rekao je da su tržišta potrebna da bi se povećao rizik od ne-dogovora.

Kakofonija upozorenja zbog neurednog Brexita pojačava pritisak na britanske zakonodavce, jer neki pokušavaju preuzeti kontrolu nad parlamentom kako bi se spriječilo nepostojanje dogovora.

Ako Theresa May ne uspije u parlamentu ratifikovati sporazum, onda ima izbor između Brexita bez dogovora, pokušaja pokretanja izbora ili traženja od EU novo odlaganje za nove pregovore o Brexitu.

XS
SM
MD
LG