Dostupni linkovi

Junker: Brisel gubi strpljenje oko Bregzita


Britanci su marširajući ulicama Londona u martu pozvali da im se da pravo da se izjasne o Sporazumu o Bregzitu
Britanci su marširajući ulicama Londona u martu pozvali da im se da pravo da se izjasne o Sporazumu o Bregzitu

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da Brisel gubi strpljenje povodom procesa "Bregzita" jer Velika Britanija do sada nije zauzela jedinstven stav o povlačenju iz evropskog bloka.

"Imali smo mnogo strpljenja sa svojim britanskim prijateljima, ali ponestaje i tog strpljenja. Želio bih da Velika Britanija u narednim satima ili danima postigne dogovor o tome kojim će putem dalje krenuti", rekao je Junker u intervjuu televizijskom kanalu "Rai njuz".

On je napomenuo da Brisel razumije šta se britanskim poslanicima ne dopada kada je riječ o sporazumu o "Bregzitu", ali da blok ne shvata "šta je to na šta bi britanski Parlament mogao da pristane".

Junker je dodao da je ekskluzivno pravo Velike Britanije da odluči da li joj je potreban drugi referendum o "Bregzitu" da bi izašla iz zastoja.

Britanski građani glasali su na referendumu prije skoro tri godine za istupanje iz EU, ali je britanski Parlament više puta odbio sporazum o povlačenju koji je premijer Tereza Mej usaglasila sa Briselom.

Britanski ministar finansija Liz Tras poručila je danas da je Sporazum za "Bregzit" koji je sa EU postigla premijer Velike Britanije Tereza Mej i dalje najbolja opcija za istupanje iz Unije.

Ona je za radio Bi-Bi-Si rekla da je sporazum Mejove najbolja opcija, uprkos tome što ga je britanski Parlament odbacio već tri puta.

XS
SM
MD
LG