Dostupni linkovi

Sirija osudila Trumpovu izjavu o Golanskoj visoravni


Putokazi i izraelska zastava na Golanskoj visoravni
Putokazi i izraelska zastava na Golanskoj visoravni

Sirijske vlasti osudile su izjavu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kako je vrijeme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, saopćio je neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju, koje je objavila sirijska državna novinska agencija Sana, navodi se da Trumpova izjava pokazuje "slijepu pristrasnost SAD-a ka Izraelu".

"Izjava nije promijenila realnost da je Golanska visoravan bila i da će ostati sirijska i arapska", ističe se u saopćenju.

Iz Ministarstva dodaju da je sirijski narod "još odlučniji da oslobodi ovaj dragocjeni dio sirijske zemlje, uz upotrebu svih dostupnih sredstava".

Trump je u četvrtak izjavio da smatra da je vrijeme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je Izrael oduzeo od Sirije tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je američkom predsjedniku da je načinio historijski korak ovim priznanjem.

Međunarodna zajednica smatra Golansku visoravan, koju je Izrael anketirao 1981. godine, okupiranom teritorijom i Sirija zahtijeva da se ona vrati kao uslov za svaki budući mirovni sporazum.

Međutim, nakon osmogodišnjeg građanskog rata ne očekuju se skori mirovni pregovori s Izraelom.

Tokom rata izraelska vojska je izvela više napada iz zraka na sirijsku teritoriju u cilju da spriječi Iran da se zastalno učvrsti u toj susjednoj zemlji.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG