Dostupni linkovi

Netanjahu zahvalio Trampu na stavu o Golanu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik SAD Donald Tramp u Njujorku, septembar 2018

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio se danas predsedniku SAD Donaldu Trampu što je "odvažno priznao kontrolu Izraela nad Golanom.

"U vreme kada Iran teži da iskoristi Siriju kao platformu da uništi Izrael, predsednik Tramp odvažno priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Hvala vam predsedniče Tramp", naveo je Netanjahu na Tviteru.

Tramp je danas, takođe na Tviteru, objavio da je posle 52 godine važno za SAD da u potpunsti priznaju izraelsku kontrolu nad područjem za koje je rekao da je od "ključne strateške i bezbednosne važnosti za Izrael" i za stabilnost u regionu.

On je to napisao u vreme posete državnog sekretara SAD Majka Pompea Izraelu. Pompeo je odbio da odgovori na pitanje novinara o Trampovom potezu.

Izraelski premijer je optužio Iran da pokušava da uspostavi terorističku mrežu kako bi ciljao Izrael sa Golana koji je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica smatra Golan, koji je Izrael anketirao 1981. godine, okupiranom teritorijom i Sirija zahteva da se ona vrati kao uslov za svaki budući mirovni sporazum.

Međutim, nakon osmogodišnjeg građanskog rata ne očekuju se skori mirovni pregovori s Izraelom.

Tokom rata izraelska vojska je izvela više napada iz vazduha na sirijsku teritoriju u cilju da spreči Iran da se za stalno učvrsti u toj susednoj zemlji.

XS
SM
MD
LG