Dostupni linkovi

'CarGo' protest u Beogradu


Drugi 'CarGo' protest u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Smena ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorane Mihajlović i dijalog sa Vladom Srbije i predstavnicima taksi udruženja osnovni su zahtevi protesta Udruženja građana CarGo „Budućnost Srbije – Borba protiv mafije“, koji je završen nešto posle 15 časova ispred zgrade Vlade Srbije.

Okupljenim vozačima Udruženja građana „CarGo“, kojih je prema procenama organizatora bilo oko 700, obratili su se predsednik tog udruženja Aleksandar Vučić i direktor kompanije „CarGo“ Technologies Vuk Guberinić.

„Mi smo brana koja se odupire sili, uceni, monopolu i pljački. Gospođa ministarska želi da poruši tu branu i prepusti čitavu teritoriju svom čoporu. Ali budućnost Srbije je pristojnost, digitalizacija i zapošljavanje, a ne gašenje firmi“, rekao je predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čije odredbe onemogućavaju rad firme CarGO je neustavan. Podseća da su pre šest meseci podneli inicijativu pred Ustavnim sudom, za ocenu ustavnosti tog zakona.

Resornu ministarku to udruženje optužuje da je na strani „taksi kartela“.

Direktor kompanije direktor kompanije „CarGo“ Technologies Vuk Guberinić istakao je da je ta kompanija podnela krivičnu prijavu protiv ministarke Mihajlović zbog zloupotrebe službenog položaja i poručio da „ministarku čekaju i evropski sudovi, a ne samo domaći“.

„Umesto što nudite da pogasimo kompjutere, izbrišemo aplikacije, zaboravimo digitalizaciju i budemo taoci štelovanih taksimetara, boje bi bilo da nas očekujete ovde i sledećeg petka“, poručio je Guberinić.

Na kraju protesta predstavnici Udruženja CarGo su na pisarnici Vlade Srbije ostavili laptop za Zoranu Mihajlović.

Protest je počeo skupom na parkingu ispred „Štark arene“ u Novom Beogradu, a oko 14 časovavozači CarGo–a i građani koji koriste njihove usluge krenuli su u pet kilometara dugu protestnu vožnju do Vladi Srbije, u centru glavnog grada Srbije.

Tokom vožnje učesnika protesta centralnim beogradskim ulicama saobraćaj je bio blokiran, kolonu je obezbeđivala policija, a protest je protekao bez incidenata.

Uz obrazloženje da „CarGo“ radi protiv propisa, inspekcije su u poslednjih nekoliko meseci oduzele tri vozila članova tog udruženja uz pomoć prikrivenog islednika, odnosno inspektora koji je vožnju naručio predstavljajući se kao putnik, a nedavno u Beogradu četvrto nisu uspele jer su ih sprečili građani.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je da je kompanija CarGo podnošenjem krivične prijave protiv resorne ministarke Zorane Mihajlović pokušala da skrene pažnju sa činjenice da posluje suprotno važećem Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Firma „CarGo“ ima internet aplikaciju za jeftinu vožnju, slično globalnim kompanijama kojima su se u pojedinim zemljama protivili taksisti i u Srbiji posluje četiri godine.

Ranije su poslovali u skladu sa Zakonom o turizmu, podvodeći se pod usluge limo servisa (iznajmljivanje limuzina i kombi vozila). Izmenama Zakona o drumskom sabraćaju, ova usluga je sada u nadležnosti tog akta i preciznije je određena, tako da ljudi sa putničkim automobilima ne mogu da prevezu putnike, ako nisu taksi.

Početkom februara iz CarGo su saopštili da su se prilagodilinovom zakonu - organizovanjem privatne inicijative i udruženja građana koje usluge prevoza nudi isključivo svojim članovima, kojih je sada preko 120.000. Za sebe kažu da nisu taksi niti javni prevoz, a takav vid organizacije je za Ministarstvo saobraćaja - „rupa u zakonu".

XS
SM
MD
LG