Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud odbio snimke Sinđelića, pozvali optužene da angažuju nove branioce


Aleksandar Saša Sinđelić

Sutkinja u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori Suzana Mugoša odbila je da uvrsti u dokazni postupak nove snimke koje je danas dostavilo Specijalno tužilaštvo, a na kojima se čuje da krunski svedok Saša Sinđelić potvrđuje da je u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine planiran državni udar.

Ona je saopštila da u ovoj fazi postupka nije moguće izvoditi nove dokaze, ali da je moguće da budu razlog za takozvano pretvaranje glavnog pretresa nakon iznošenja završnih reči.

Mugoša je pozvala optužene da angažuju nove branioce, ako to žele, a koji im po zakonu nisu obavezni, imajući u vidu da se advokati odbrane ni danas nisu pojavili na suđenju, prenosi Beta.

Pre današnjeg ročišta na kome bi trebalo da počne izlaganje završnih reči u slučaju pokušaja terorizma, specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je dostavilo Sudu dva snimka krunskog svedoka saradnika Saše Sinđelića, na kojima on potvrđue da se u Crnoj Gori spremao državni udar.

Kako je saopšteno na suđenju, reč je o snimcima koji su objavljeni u medijima. Na snimcima se čuje da Sinđelić potvrđuje sve što je rekao tokom suđenja. "Prilikom mog boravka u Moskvi, ja sam shvatio o čemu se tu radi, da se priprema bukvalno državni udar u Crnoj Gori - da se svrgne vlast. To sam shvatio iz svega što mi je izneo sam Šišmakov, ja sam video da je to, da kažem, vrlo ozbiljna stvar", rekao je Sinđelić u jednom od snimaka.

Advokati su prethodno pred početak jučerašnjeg ročišta dostavili sudu dva snimka koji, kako tvrde, kompromituju status svedoka saradnika Saše Sinđelića. Pojedini mediji su nakon toga objavili video snimke, koje su im, kako tvrde, dostavili advokati odbrane i na kojima se vidi da Sinđelić na nepoznatoj lokaciji "osobama od poverenja govori kako su se stvari zaista odvijale, te da je njegovo lažno svedočenje iznuđeno mučenjem i ucenama".

Prethodno je Sinđelić u emisiji Ćirilica na TV Hepi opovrgao sve što je govorio na sudu. Iz Višeg suda je saopšteno da to što Sinđelić priča po medijima nema nikavog značaja za sudski postupak i da sud samo ceni iskaz dat u sudnici. Današnjem ročištu nisu prisustvovali advokati odbrane koji su i jučerašnje sudjenje napustili nezadovoljni odlukom predsedavajuće sutkinje Suzane Mugoše da u dokaze ne uvrsti njihove snimke.

XS
SM
MD
LG