Dostupni linkovi

Branioci napustili suđenje, odložene završne riječi za 'državni udar'


U Višem sudu u Podgorici nije započelo iznošenje završnih riječi u procesu „državni udar“ jer su advokati odbrane napustili sudnicu nezadovoljni odlukom predsjednice sudskog Vijeća Suzane Mugoše da ne uvrsti video snimke koji, kako odbrana smatra, dovode u pitanje kredibilitet svjedoka saradnika Specijalnog tužilaštva Saše Sinđelića. Sudija Suzana Mugoša je odbila taj predlog ali ostavila mogućnost da se taj dokaz uvrsti u proces nakon završnih riječi.

Advokati odbrane su nakon napuštanja glavnog pretresa bez dozvole suda u slučaju „državni udar“ kažnjeni sa po hiljadu eura te im je naloženo da moraju platiti troškove odlaganja glavnog pretresa. Do napuštanja sudnice je došlo kada je predsjendica sudskog Vijeća Suzana Mugoša saopštila da će se započeti sa završnim riječima, a potom iznijela mogućnost da se u sudski proces uvedu eventualni novi dokazi koje predloži odbrana.

Odbrana je prije početka suđenja dostavila video materijal za koji su ustvrdili da ruši kredibilitet svjedoka saradnika Specijalnog tužilaštva Saše Sinđelića. Video snimci prikazuju „kako Saša Sinđelić u neformalnom razgovoru prepričava o načinu montiranja optužbi u slučaju državni udar“. Do sada nije saopšteno ko je napravio video snimke, nepoznato je njihovo porijeklo i autor. Odbrana je insistirala da sudsko vijeće razmotri najprije taj dokaz, a potom započnu završne riječi. Sudija Suzana Mugoša je ostala pri stavu da se novi dokazi mogu podnositi tek nakon završnih riječi.

Advokati odbrane su potom napustili sudnicu,a sudija je odredila kazne i zakazala nastavak glavnog pretresa i početak iznošenja završnih riječi za četvrtak. Iznošenje dokaza u slučaju državni udar trajalo je godinu i po, među optuženima su ruski i srpski državljani kao i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta.

XS
SM
MD
LG