Dostupni linkovi

Gvaido pozvao na nove proteste u Venecueli


Huan Gvaido
Huan Gvaido

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido pozvao "sve građane" na nove proteste u utorak širom zemlje zbog nestanka električne energije koji je od četvrtka zahvatio Venecuelu.

"Sutra (u utorak) u 15.00 (po lokalnom vremenu), neka cela Venecuela izađe na ulice", rekao je Gvaido tokom sednice parlamenta čiji je on predsednik i od kojeg je zatražio uvođenje "stanja uzbune" zbog nove krize koju je označio kao "katastrofu".

U Venecueli od četvrtka posle podne nije bilo struje, a vlada i opozicija optužuju jedna drugu za nestanak električne energije koji se nadovezao na tešku ekonomsku i političku krizu u zemlji.

Neki stručnjaci optužuju socijalističke vlasti da nisu dovoljno ulagale u održavanje električnih pogona, dok je elektrodistribucija Korpoelek (Corpoelec) navela da je u pitanju sabotaža glavne centrale u Venecueli.

Vlasti Venecuele izdale su danas nalog o ponovnom otvaranju granice s Kolumbijom za učenike i studente kojima je potrebno da odu na lekarske kontrole i dobiju lekove, javila je ruska agencija TASS sa lica mesta i dodala da se dozvola odnosi i pratnju učenika.

"Granica je danas otvorena za određene grupe pešaka. Više od 2.000 ljudi je već prešlo granicu i ušlo na teritoriju Kolumbije", izjavio je neimenovani portparol Nacionalne garde Venecuele.

Osporavani predsednik Venecuele Nikolas Maduro naložio ranije zatvaranje granice s Kolumbijom pošto je lider opozicije Huan Gvaido želeo da preko te granice u zemlju uđe američka humanitarna pomoć čemu se Maduro protivio.

Maduro je preuzeo dužnost predsednika 2013. godine, nakon smrti Uge Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG