Dostupni linkovi

Kocijančić: Nastavak dijaloga jedini put napred


 Maja Kocijančić,glasnogovornica EU
Maja Kocijančić,glasnogovornica EU

Pregovaračka platforma kosovskog parlamenta za Evropsku uniju predstavlja “individualnu poziciju jedne strane”.

”Kao posrednik, EU ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, ali je jasno da se samo kroz pregovore može doći do konačnog sporazuma”, izjavila je glasnogovornica EU za vanjsku politiku Maja Kocijančić.

Ona je upozorila Prištinu da bez ukidanja taksi na uvoznu robu iz Srbije i BiH ne može doći do stvaranja klime za nastavak dijaloga, koji predstavlja “jedini put napred”.

”Prvo tarife moraju biti ukinute”, podvukla je Kocijančić u više navrata.

Glasnogovornica EU je naglasila da je u nadležnosti zemalja članica pitanje mogućeg priznanja Kosova, a da EU teži ka pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja.

U platformi koja je usvojena u četvrtak, stoji da je glavni cilj Kosova da od Srbije osigura priznanje njenog suvereniteta i nezavisnosti, uz pravno-obevezujuća obećanja da će Srbija prekinuti sve aktivnosti koje ometaju Kosovo u oblasti međunarodnog priznanja, da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo i da će odustati od suprotstavljanja prilikom apliciranja Kosova u međunarodne organizacije.

Navodi se takođe da neće biti nikakvih sporazuma, ukoliko se ne postigne opšti sporazum.

Zvaničnici Evropske unije su pod uslovima anonimnosti podvukli da se kompomis u dijalogu ne može zasnivati samo na dokumentu jedne strane. Ovi izvori su upozorili da prištinska strana neće biti u prilici da dođe u Brisel i predstavi svoju platformu, sve dok je na snazi odluka o tarifama.

XS
SM
MD
LG