Dostupni linkovi

Venecuela odbila preispitati odluku o proterivanju nemačkog ambasadora


Nemački ambasador u Karakasu Daniel Kriener

Vlada Venecuele ratifikovala je nalog o proterivanju nemačkog ambasadora Daniela Krinera iz zemlje, odbacujući apel Evropske unije (EU) da preispita svoju odluku.

Nemački diplomata je proglašen nepoželjnom osobom (personna non grata) u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, izjavio je šef diplomatije Venecuele Horhe Areaza odgovarajući na apel EU o ponovnom razmatranju odluke.

EU je izrazila žaljenje zbog odluke o proterivanju Krinera koji je optužen za mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele i pozvala vlasti u Karakasu da preispitaju svoju odluku.

Kriner je bio među 13 ambasadora zapadnih zemalja koji su nedavno na aerodromu u Karakasu dočekali lidera opozicije Huana Gvaida koji se vratio u zemlju posle putovanja po zemljama regiona.

Gvaida je oko 50 zemalja priznalo za privremenog predsednika Venecuele. Njemu je pretilo hapšenje po povratku u zemlju pošto je prekršio sudsku odluku kojom mu se zabranjuje izlazak iz Venecuele.

Osporavani Nikolas Maduro preuzeo je dužnost predsednika 2013. godine, nakon smrti Uge Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG