Dostupni linkovi

Olivera Lakić povodom nagrade za hrabrost: Neprijatelji države ugrožavaju slobodu medija


Ceremoniji uručivanja priznanja Oliveri Lakić prisustvovao je Državni sekretar Majk Pompeo, kao i Prva dama Amerike Melanija Tramp
Ceremoniji uručivanja priznanja Oliveri Lakić prisustvovao je Državni sekretar Majk Pompeo, kao i Prva dama Amerike Melanija Tramp

Istraživačkoj novinarki podgoričkog lista Vijesti Oliveri Lakić, na današnjoj svečanosti u Stejt Dipartmentu, uručena je prestižna međunarodna nagrada “Hrabra žena”.

Na ceremoniji kojoj je prisustvovao Državni sekretar Majk Pompeo, kao i Prva dama Amerike Melanija Tramp, isto priznanje dodijeljeno je za još devet žena u svijetu, koje su se, kako se navodi u obrazloženju, uz rizik i ličnu žrtvu zalagale za pravdu i ljudska prava.

Olivera Lakić, koja je prošle godine ranjena u nogu u centru Podgorice, zbog svojih tekstova u kojima je godinama ukazivala na problem korupcije i kriminala u Crnoj Gori, nakon uručivanja nagrade u Vašingtonu, ekskluzivno za Radio Slobodna Evropa dala je pisanu izjavu, koju prenosimo u cjelini:

"Ne znam da li da budem srećna ili tužna što sam dobila jedno ovakvo prestižno priznanje. Žalosno je da u mojoj Crnoj Gori novinar mora da bude hrabar da bi se bavio svojim poslom.

Mnogo je teških godina iza mene i mnogo je toga teškog što me tek čeka. Uvijek govorim sebi da je onaj ko nepravdu čini nesrećniji od onog koji je trpi. To me tješi svih ovih godina. I ja trpim, borim se koliko mogu i, uprkos svemu, slobodna sam i srećna žena i nezavisna novinarka u pravom smislu te riječi.

Moja porodica i moji prijatelji uvijek su uz mene i ponose se sa mnom, ne samo danas kada mi je ukazana ovakva čast. Meni je to najvažnije.

Činjenica da je ove godine ovo prestižno priznanje dato novinaru, možda doprinese da moje kolege i ja, ne samo u Crnoj Gori, ne budemo više targetirani kao neprijatelji svojih država, jer novinari to nijesu i ne mogu da budu. Mi samo nastojimo da istrajno tragamo za istinom, a to nam je dužnost i obaveza. A istina oslobađa i društva i pojedince.

Neprijatelji države su svi oni koji ugrožavaju slobodu medija i novinara, na bilo koji način i sa bilo koje pozicije u društvu ili na vlasti. I u Crnoj Gori, i ovdje u Americi, i svugdje u svijetu. U demokratskim državama odgovorna vlast nikada ne smije da okrene ledja novinaru ili da ga na bilo koji način ugrozi. Vjerujem da ce doći dan kada će institucije moje države biti na mojoj i strani mojih kolega i da ćemo se zajedno boriti za bolje, bezbjednije i pravednije društvo", napisala je Olivera Lakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG