Dostupni linkovi

Tači i Haradinaj: Kosovo će ojačati odnose sa SAD


Predsjednik i premjer Kosova prilikom nedavnog susreta sa američkim zvaničnicima
Predsjednik i premjer Kosova prilikom nedavnog susreta sa američkim zvaničnicima

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u utorak da će Kosovo još više ojačati specijalne odnose sa SAD-om i da će nastaviti putem integracija u međunarodnim organizacijama kao što su NATO, EU, i UN.

Tači je na obeležavanju 21. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pozvao na ujedinjenje navodeći da se samo tako može osvojiti podrška prijatelja.

Na istom događaju premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da vojska nikada neće biti upotrebljena protiv ikoga na Kosovu i da će se strateško partnerstvo sa SAD-om još više ojačati.

“Vojska Kosova doneće mir i ona neće biti upotrebljena protiv naroda Kosova ni na jugu ni na severu, već će služiti miru svima onima koji žive na Kosovu. Istovremeno, u trajnom prijateljstvu sa Amerikom i sa našim strateškim parnterima, učinićemo Kosovo onako kako su sanjali oslobodioci, kazao je Haradinaj.

Izjave kosovskih rukovodioca o odnosima sa SAD-om dolaze u vreme kada su odnosi dve zemlje pogoršani zbog takse koju Vlada Kosova odbija da ukine Srbiji i BiH.

Pogoršanje odnosa povrdio je nedavno i zamenik premijera Enver Hodžaj koji je rekao da su oni ‘na najnižem nivou’ do sada.

XS
SM
MD
LG