Dostupni linkovi

Dodik predao nepotpune odgovore na upitnik Evropske komisije


Milorad Dodik, Federika Mogerini i Johanes Han, Brisel, 4. mart 2019.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predao je nepotpune odgovore na upitnik Evropske komisije, koji su neophodni za izradu mišljenja ove institucije o spremnosti zemlje da postane kandidat za punopravno članstvo u EU.

Bez obzira na to, Johanes Han, komesar nadležan za pitanja proširenja potvrdio je da Evropska komisija namerava da u ovom mandatu (do oktobra) izađe sa mišljenjem o Bosni i Hecegovini.

“Važno je shvatiti da je pogrešno verovati od današnjeg dana, od predaje odgovora, pa do našeg mišljenja, da se ništa ne mora uraditi”, upozorio je evropski koemsar Han nakon susreta sa Dodikom.

Milorad Dodik izrazio je nadu da će Evropska komisija izraditi pozitivno mišljenje o spremnosti Bosne i Hercegovine.

“Naravno da ima tema i pitanja na koje nije dat odgovor ali i to je odgovor”, rekao je Dodik.

Osim susreta sa Johanesom Hanom, Milorad Dodik je razgovarao i sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Ključni zahtevi briselskih zvaničnika ticali su se što hitnijeg formiranja vlasti na svim nivoima, a jedan od konkretnih zahteva je bio i taj da Bosna i Hercegovina da zeleno svetlo sporazumu o regionalnim tarifama za roming time što će potpisati sporazum, 5. aprila u Beogradu.

Han potvrdio da EK namerava da u ovom mandatu (do oktobra) izađe sa mišljenjem o BiH
Han potvrdio da EK namerava da u ovom mandatu (do oktobra) izađe sa mišljenjem o BiH

Milorad Dodik je obećao pristunima da je Predsedništvo BiH spremno da “već sutra da nalog” i prihvati taj sporazum, i time je potvrdio učešće bh. strane na ceremoniji narednog meseca u prestonici Srbije, čime će se građanima regiona omogućiti jeftiniji roming.

Evropska komisija će nastaviti rad na izradi Avis-a za Bosnu i Hercegovinu, time što će obuhvatiti i odgovore koje je dobila danas. Johanes Han smatra da nedostatak nekih odgovora neće predstaviti, “ozbiljan izazov” jer će, kako je objasnio, predstavnici Evropske komisije, prilikom izrade, nastaviti da budu u kontaktu sa Sarajevom kako bi dobili objašnjenja oko nepotpunih pitanja.

Johanes Han je poručio da će mišljenje Evropske komisije biti samo osnova za konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH, koju donosti Evropski savet. S tim u vezi, evropski komesar je upozorio da će prilikom odlučivanja, države članice uzeti u ozbir i opštu političku situaciju u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG