Dostupni linkovi

BiH obećava brze odgovore Evropskoj komisiji


Predsjedništvo BiH 'očekuje kandidatski status' u 2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine očekuju da će njihova zemlja ove godine dobiti status kandidata. Kako je novinarima rečeno, oni su u sjedištu Evropske unije (EU) obećali da će "ubrzo" predati odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Novi saziv Predsjedništva BiH je zvaničnu posjetu Briselu započeo razgovorima sa visokom evropskom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je priznao da su evropski zvaničnici izrazili razočarenje gubitkom vremena u izradi odgovora na Upitnik.

Dodik je evropskim zvaničnicima obećao da će dokument predati "u narednih 20 ili 30 dana".

"Mogao sam da primijetim jednu skeptičnost u pogledu moguće nove najave da je to gotovo jer je bilo mnogo tih najava i termina. Ukoliko su mene slagali u Savjetu ministara BiH neki ljudi koji rade u tom pitanju, onda sam i ja dao pogrešnu informaciju", izjavio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se odvojeno obratio novinarima, a bosanski i hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH su nastupili zajedno.

Šefik Džaferović je naglasio da nije slučajno da je Brisel prva destinacija Predsjedništva Bosne i Hercegovine u novom sazivu, jer to govori o "bezrezervnom evropskom opredjeljenju".

"Mi u BiH treba da gradimo stabilnu političku situaciju, da razgovaramo o svim pitanjima i u dogovoru ih rješavamo", izjavio je Džaferović, istakavši kako izbori za evropske institucije neće uticati na evropski put Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić je ocijenio da BiH ima šansu sa dobije kandidatski status u mandatu ove komisije.

"U najvećoj mogućoj mjeri je do nas da li ćemo iskoristiti ovu šansu. Koliko vidim, ne postoje nikakve prepreke u Evropskoj komisiji, nego su stvari isključivo u našim rukama", rekao je Komšić.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini se oglasila saopštenjem u kojem je naglasila da je pozdravila odlučnost članova Predsjedništva BiH da rade zajedno, ističući da će njihovo jedinstveno djelovanje ići u korist Bosne i Hercegovine i njenih građana.

"U tom smislu, uloga Predsjedništva BiH u snižavanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja je ključna", navodi se u saopštenju Federice Mogherini.

Sastanak sa Federicom Mogherini je počeo u neobičnom formatu, tako što je prilikom dočeka ona pozdravila samo predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika. Zbog zbrke koja je nastala prilikom rukovanja, ponovljeno je slikanje na spratu gdje je kabinet Federice Mogherini, kako bi se uslikali svi članovi Predsjedništva sa evropskom komesarkom.

Za srijedu je planirano da Predsjedništvo BiH razgovara sa komesarom nadležnim za proširenje Jahannesom Hahnom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Međutim, zanimljivo je da se ova posjeta organizuje bez ijedne prilike da se gosti i domaćini zajedno obrate predstavnicima medija.

Prema dosadašnjoj praksi, kada se radi o sastanku ovako visokog nivoa, evropska strana uvijek je organizovala pres-konferenciju.

"Učinili smo sve što smo mogli da bi organizovali susret sa medijima, ali je agenda razlog zašto ovo nije bilo moguće", rekla je portparolka Federike Mogherini, Maja Kocijančič, ne želeći da precizira čija agenda je bila prepreka da se organizuje pres-konferencija u toku zvanične posjete Predsjedništva BiH, koja će trajati puna dva dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG