Dostupni linkovi

Inzko predlaže Briselu uslovni kandidatski status za BiH


Valentin Inzko: Putin i Lavrov obavljaju svoj posao, ali neki zapadni političari ne rade svoj
Valentin Inzko: Putin i Lavrov obavljaju svoj posao, ali neki zapadni političari ne rade svoj

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko smatra da bi BiH treba dobiti uslovni kandidatski status za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Moje mišljenje je da bi se trebao dobiti raniji kandidatski status i kasno članstvo, odnosno članstvo kada se ispune uslovi", izjavio je Inzko na konferenciji u Evropskom parlamentu o perspektivi Zapadnog Balkana.

On je ocijenio da je EU u posljednjih pet godina postigla veliki uspjeh u Bosni i Hercegovini, u kojoj je donedavno bilo nezamislivo da će se izraditi toliko veliki broj odgovora na upitnik Evropske komisije.

Inzko je naglasio da će test za nove bosanskohercegovačke vlasti biti da svojim djelovanjem pokažu iskrenu i snažnu opredijeljenost za evropski put BiH, koji "nije samo zajednički cilj političkih struktura, već i ambicija većine građana BiH".

Međutim, visoki predstavnik je istakao da u Bosni i Hercegovini postoje dvije realnosti: jedna u kojoj su političari posvećeni evropskoj budućnosti i druga u kojoj neki političari, koji se deklarišu da su proevropski, koriste nacionalističku retoriku i blokiraju funkcionisanje institucija kako bi "zadržali i konsolidovali moć".

"Ne koristi se samo retorika, već i konkretna djela poput glorifikacije ratnih zločinaca i omalovažavanje haških presuda", podvukao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Osvrćući se na ruski uticaj u određenom dijelu regiona, uključujući i jedan dio Bosne i Hercegovine, Inzko je podvukao da se mnoge stvari dešavaju upravo zbog pogrešnog pristupa evropskih političara.

S tim u vezi on je spomenuo da se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao devet puta sa aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dok je bio na čelu Republike Srpske, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ga je primio tri puta u posljednjih 18 mjeseci.

"Oni (Putin i Lavrov) samo obavljaju svoj posao, ali neki zapadni političari ne rade svoj posao. Na primjer, bivši njemački ministar inostranih Sigmar Gabriel i njegov francuski kolega su posjetili Mali, ali nikad nisu bili u BiH", upozorio je Inzko.

Proširenje prema Zapadnom Balkanu je, prema Inzku, "egoistički interes" EU, jer samo tako se može kontrolisati organizovani kriminal u regionu, a koji se odražava i na države članice Unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG