Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael odbacio izvješće UN-a o zločinima u Gazi


Palestinski medicinari i prosvjednici evakuiraju ranjene tijekom prosvjeda na granici Pojasa Gaze s Izraelom, istočno od Kan Younisa, svibanj 2018.

Izrael je odbacio izvješće UN-a, opisujući ga kao "teatar apsurda", u kojem su izraelske snage optužene za moguće ratne zločine povodom ubojstava više desetaka Palestinaca tijekom prosvjeda u Gazi prošle godine.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Yisrael Katz rekao je da je Vijeće UN-a za ljudska prava "usvojilo još jedno neprijateljsko, lažljivo i pristrano izvješće protiv države Izrael".

On je rekao da nitko ne može osporiti pravo Izraela na samoobranu i obvezu da zaštiti svoje građane i granice od nasilnih napada.

Najžešći sukob od rata u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Istražitelji UN-a rekli su da je moguće da su izraelske snage sigurnosti počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ubojstvima 189 Palestinaca i ranjavanjem više od 6.100 tijekom prosvjeda u Gazi u 2018. godini.

Neovisni panel UN-a priopćio je da ima pouzdanu informaciju o odgovornima za ubojstva, uključujući snajperiste i komandante.

"Izraelske snage sigurnosti ubile su i osakatile palestinske prosvjednike koji nisu predstavljali neposrednu opasnost za druge kada je na njih otvorena vatra, niti su izravno sudjelovali u neprijateljskim radnjama", navodi se u izvješću.

XS
SM
MD
LG