Dostupni linkovi

Šestoro Palestinaca poginulo u protestima na granici Gaze


U protestima na granici pojasa Gaze i Izraela poginulo je danas šestoro Palestinaca, a oko 140 je ranjeno bojevom municijom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Oko 14.000 Palestinaca, a ne 1.000, kako su prvobitno izvestili izraelski mediji, učestvovalo je u protestima koji se uglavnom održavaju jednom nedeljno, petkom, još od kraja marta.

Palestinci protestuju protiv egipatske i izraelske blokade Gaze uvedene još 2007. godine nakon što je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Današnji protest je bio jedan od onih sa najviše žrtava, navodi Asošiejted pres.

Izraelska vojska je rekla da je otvorila vatru na nekolicinu Palestinaca koji su eksplozivom probili deo granične ograde, prešli granicu i približili se pozicijama izraelskih vojnika.

Vođa Hamasa Ismail Hanije koji je prisustvovao protestima istočno od grada Gaze najavio je da će "odlučnost palestinskog naroda probiti opsadu".

Od početka tih protesta izraelskom bojevom municijom ubijeno je više od 180 Palestinaca, a na hiljade ih je ranjeno.

Danas su demonstranti bacali eksplozivne naprave prema vojnicima raspoređenim s druge strane granične ograde.

Vojnici su ih rasterivali metodama za rasturanje nereda i bojevim mecima dok su pokušavali da oštete ogradu.

U međuvremenu je libanski list Al Akbar objavio da je Hamas primio pismo zamenika izaslanika UN za Bliski istok Džejmsa Mekgoldrika u kome se navode uslovi za olakšanje životnih uslova u pojasu Gaze kako bi se sprečila dalja napetost.

Sudeći po tom izveštaju Izrael zahteva zamrzavanje protesta kraj granice nazvanih "Marš povratka" jer demonstranti traže i povratak palestinskih izbeglica i njihovih potomaka na sadašnju izraelsku teritoriju.

Izrael uz to zahteva obustavljanje svih pokušaja da se pređe granica, puste zapaljivi baloni i zmajevi preko nje i povratak na uslove prekida vatre kojim je okončan rat s Hamasom 2014. godine.

Hamas za uzvrat traži povećanje snabdevanja strujom pojasa Gaze i rešenje za problem nestašice.

Osim toga traži proširenje ribolovne zone i neograničen ulazak dobara u Gazu, izvoz robe i izraelske radne dozvole za oko 5.000 stanovnika Gaze.

U pojasu Gaze gde živi oko dva miliona stanovnika struje ima samo nekoliko sati na dan, nezaposlenost je premašila 50 posto, a voda iz slavina nije za piće.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman naredio je danas da se odmah obustavi isporuka goriva Gazi zbog sukoba duž granice.

Jutros je više kamiona s dizel gorivom koje je finansirao Katar ušlo u Gazu preko Izraela.

"Izrael neće tolerisati situaciju u kojoj tankerima s govrivom dozvoljava da ulaze u Gazu u jednu ruku dok traje teror i nasilje upereno protiv izraelskih vojnika i izraelskih građana u drugu ruku", rekao je Liberman, dodavši da Hamas nastavlja da hvali terorističke napade.

XS
SM
MD
LG