Dostupni linkovi

Veljanoski priveden u sud zbog 'nasilja u Sobranju'


Trajko Veljanoski
Trajko Veljanoski

Bivši predsjednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski priveden je zbog sumnje da je jedan od organizatora nasilnih događaja u Sobranju 2017. godine.

Veljanoski je napustio zgradu suda poslije kratkog ispitivanja. On se pozvao na parlamentarni imunitet.

"Svako ko je poslanik u parlamentu ima imunitet. Molim vas, bio sam predsjednik Sobranja deset godina, a trebalo bi da budem organizator?", kratko je izjavio Veljanoski nakon napuštanja zgrade suda.

Uz Veljanoskog, u skopski Krivični sud su u sklopu iste istrage privedeni i bivši ministri u vladi Nikole Gruevskog i tadašnji funkcioneri stranke VMRO DPMNE Spiro Ristovski i Mile Janakievski.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je pokrenulo istragu i zatražilo pritvor za pet osoba, osumnjičeniih za organizaciju nasilja u parlamentu nad političkim protivnicima, 27. aprila 2017. godine, ali nije navelo imena.

Kako su prenijeli mediji, uz Veljanoskog, Ristovskog i Janakievskog, pritvor se traži i za dva bjegunca – bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i bivšeg funkcionera Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove Nikolu Boškovskog.

Veljanoski, dugogodišnji visoki funkcioner VMRO DPMNE, poslanik je i u sadašnjem sazivu Sobranja i ima poslanički imunitet koji bi prije eventualnog određivanja pritvora poslanici trebalo da mu ukinu.

XS
SM
MD
LG