Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić: U Vašingtonu ću pokušati da otklonim opasnost da SAD spreči promenu vlasti u Srbiji


SAD računa na Vučića: Vuk Jeremić

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić najavio je da će sledeće nedelje započeti zvaničnu posetitu Vašingtonu kako bi "otklonio opasnost" da Amerika spreči promenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine.

Jeremić je u nedelju u centrali Saveza za Srbiju u Beogradu, kazao da SAD neće promeniti svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali i da one ne podržavaju bojkot institucija i izbora koje sprovodi i najavljuje Savez.

"To su dve tačke po kojima SzS ima suprotan stav, zato idem da predstavim situaciju iz našeg ugla, da otklonim opasnost da se SAD ne postavi tako da spreči promene u Srbiji, kako bi Kosovo dobilo stolicu u UN do kraja godine", rekao je Jeremić novinarima.

On je kazao da će u Americi imati susrete u Stejt departmentu, Kongresu, kao i da će održati predavanje na Akademiji Džordžtaun.

Najavio je da će se kao lider Narodne stranke obratiti godišnjem skupu mladih u UN i da će u Čikagu otvoriti prvi odbor Narodne stranke u dijaspori, jer kako je naveo "biće teško izgraditi Srbiju nakon promene vlasti bez svih tih ljudi koji su otišli".

On je ocenio i da poseta Vašingtonu neće biti laka, jer "SAD računa na Vučića", što se, prema njegovim rečima, zaključuje i iz dva pisma koje je američki predsednik Donald Tramp poslao srpskom predsedniku.

Jeremić je kazao da se SzS zalaže za rešenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Protivimo se i nastavićemo da se protivimo članstvu Kosova u UN i sve dok je Narodna stranka u Savezu, mi svoju politiku po pitanju Kosova nećemo menjati", rekao je Jeremić koji je i lider Narodne stranke.

Dodao je da pre pitanja statusa Kosova postoji niz pitanja koja treba rešiti, među kojima su pitanje vlasništva i status, garancija i zaštita Srpske pravoslavne crkve.

XS
SM
MD
LG