Dostupni linkovi

Sa beogradskog protesta zatražena smena ministra zdravlja


Dvanaesti protest '1 od 5 miliona' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Dvanaesti protest '1 od 5 miliona' u Beogradu

Hiljade građana nastavilo je proteste u nekoliko gradova širom Srbije u subotu uveče zahtevajući, između ostalog, ostavku ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog posete predsednika Srbije hematološkom odeljenju Instituta za majku i dete u Beogradu usred sezone gripa.

Dvanaesti po redu građanski protest "1 od 5 miliona" počeo je kod platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić ponovio je zahtev za smenu ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, istakavši to posebno nakon ulaska predsednika na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete u Beogradu. Za to, navodi Panić, odgovoran je Lončar jer nije ispoštovan protokol, a ugroženi su život i zdravlje dece. "Preti nam kolaps sistema", rekao je Panić. Istakao je i da je protiv Lončara trebalo da bude pokrenut i krivični postupak.

Govori na dvanaestom protestu '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Dragana Rakić iz Asocijacije nezavisnih odbornika rekla je da je 680 odbornika formiralo Asocijaciju slobodnih odbornika, odbornika lokalnih skupština i narodnih poslanika koji su na poziv građana napustili institucije. Oni su danaa organizovano došli na protest.

"Prvi na udaru su 2012. bili odbornici u lokalnim parlamentima", rekla je Rakić. "Odbornicima koji su rekli ne, svakodnevica su pretnje i pritisci", kazala je i dodala: "Rekli smo ne mafiji, strahu i nasilju. Kolika je cena toga ne, to mi znamo najbolje. Srbija je puna malih Vučića."

"U svakom mestu postoje mali Vučići, lokalni šerifi.(...) Mi slobodni odbornici, u zemlju bismo od sramote propali da nismo večeras ovde", rekla je Rakić i dodala da sloboda nema cenu.

Građanima se na protestu obratio i psiholog Žarko Trebješanin podsećajući da se postavlja pitanje ko može da zameni, da pobedi Vučića. "To je podmetnuto pitanje podaničkog mentaliteta", rekao je. "Nama ne treba veliki vođa i tata" dodao je istakavši da je odgovor - bilo ko sposoban da državu vodi u interesu u svih. "Nije bitan vođa, bitan je sistem, vladavina prava", naglasio je Trebješanin.

Izgradnja građanske svesti biće najvažniji zadatak buduće vlasti, zaključio je Trebješanin.

Nakon toga građani su krenuli u protestnu šetnju, a ove subote ruta kojom se kreću je izmenjena. Sa plato ispred Filozofskog fakulteta idu Uzun Mirkovom, Pariškom, ulicom kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom. Kolona je potom prošla kroz Terazijski tunel, pa Svetogorskom i Takovskom.

Tunel su oblepili nalepnicama sa neispunjenim obećanjima Aleksandra Vučića i nazvali ga "Tunel laži".

Neispunjena obećanja Vučića na zidu tunela u Beogradu
Neispunjena obećanja Vučića na zidu tunela u Beogradu

U Takovskoj su prošli pored zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), koju su takođe izlepili nalepnicama sa obećanjima Vučića, a zatim su nastavili pored Narodne skupštine i završili kod zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na Trgu Nikole Pašića.

U završnom govoru jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović rekla je da listi zahteva dodaju i smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

"Smenu a ne ostavku, jer ostavka je moralan čin, a oni morala nemaju", rekla je Anasonović.

Inače, nakon što je protestna kolona izašla iz tunela, u njega su ušle službe gradske čistoće koje su skidale nalepnice što je izazvalo revolt dela okupljenih.

Mnogi građani su na poziv organizatora na protest došli sa hirurškim maskama u znak protesta zbog postupka predsedika Srbije Aleksandra Vučića koji je u utorak 19. februara, tokom obilaska Instituta za majku i dete u Beogradu., ušao na hemaotološko odeljenje te dečje klinike uprkos zabrani ulaska u bolnice zbog gripa i tom prilikom se, kako se može videte na slikama, bez zaštite fotografisao sa detetom koje je tamo zbrinuto.

Inače, kao odgovor na jedan od zahteva protesta “1od5miliona”, odbornici lokalnih skupština i narodni poslanici koji su na poziv građana napustili institucije, pridružili su se protestu.

Protesti u više gradova Srbije, ali i u Pragu i Beču

Protest „1 od 5 miliona“ održan je i na platou kod Robne kuće u Kragujevcu, gde su govorili novinar Milojko Pantić i član Lokalnog fronta Vladimir Marović.

Milojko Pantić je poručio da je predsednik Srbije "dosadio i Bogu i narodu", zbog čega mora da ode sa vlasti.

Ostavka: Milojko Pantić na protestu u Kragujevcu
Ostavka: Milojko Pantić na protestu u Kragujevcu

On je ocenio da je u Srbiji "na delu lažni kleronacionalizam, najmorbidnijeg tipa", da patrijarh SPC Irinej "više voli nevernika Aleksandra Vučića nego stotine hiljada vernika koji protestuju širom Srbije". Pantić je naglasio da pored Srbije na planeti postoji još samo Severna Koreja u kojoj je vlast personalizovana u liku jednoga čoveka.

"Dužan si da čuješ poruku građana Srbije od samo jedne reči. Ostavka", poručio je Pantić.

Aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Vladimir Marović rekao je okupljenima da se narod u Srbiji buni zbog velike nepravde koju mu nanosi predsednik Vučić i njegova vlast ističući najvažnije.

"Bunimo se jer naši radnici u stranim kompanijama ne smeju nositi pelene, jer vredne žene ne smeju biti podvođene stranim investitorima, jer teško stečenu imovinu ne damo kompletnim idiotima. Bunimo se jer ne čekamo da nam neko da izbore. Mi svoje izbore biramo sami", rekao je Marović.

Demosntranti u šetnji centrom Kragujevca
Demosntranti u šetnji centrom Kragujevca

Aktivista iz Kraljeva podsetio je na brojne gafove predsednika i gluposti njegovih saradnika zbog kojih je izgubio legitimitet da odlučuje u ime pobunjenih građana Srbije.

Studentkinja Milica Stojković rekla je da se protestima priključila zbog toga što ne želi da iz njene zemlje odlaze mladi i stručni kadrovi.

"Ako svi stručni ljudi odu, ko će da nas leči? Ko će decu da nam uči? Da neće ovi lažni doktori nauka, ili ovi samoproklamovani stručnjaci svega i svačega? Sramota je to što država kaže da ja treba sutra da rađam decu, a onda sutra da ih šalje u inostranstvo", rekla je Stojković.

Građani su izviždali posetu predsednika Aleksandra Vučića, sterilnom bloku Onkološkog instituta u Beogradu i grljenje sa teško obolelom decom, a još žešće zvižduke uputili su ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i zatražili njegovu ostavku zbog "sramne odbrane" predsednikovog postupka.

Građani su u znak protesta nosili hirurške maske
Građani su u znak protesta nosili hirurške maske

Na večerašnjem protestu u Kragujevcu građani su, kao i u Beogradu, nosili hirurške maske, u znak protesta protiv Vučićeve posete Institutu.

Kolona učesnika "Marša slobode" krenula je sa platoa kod Skupštine grada, nastavila do zgrade u kojoj je smeštena Radio-televizija Kragujevac (RTK) gde se kratko zaustavila.

Građani su zviždanjem izrazili nezadovoljstvo uređivačkom politikom te medijske kuće, a potom produžili do Đačkog trga ispred Prve kragujevačke gimnazije.

U Somboru, na Trgu Svetog trojstva, govorili su aktivistkinja nevladine organizacije Urban Aida Ćorović i potpredednik NUNS-a Željko Bodrožić;

U Brusu, na korzou kod hotela "Zvezda", govorio je istoričar Čedomir Antić.

Skup podrške organizovan je i u Pragu gde se nekoliko desetina demonstranata okupilo na centralnom trgu. Organizatori skupa podrške u Pragu naveli su da žele da ljudima na ulicama Srbije pruže podršku da nastave borbu protiv tiranije, laži i diktature i pozivaju svu dijasporu u svetu da im se pridruži.

Protest u Pragu
Protest u Pragu

Oni su naveli i da zahtevaju od vlasti u Srbiji da im se, kao dijaspori, omogući da mogu da izlaze i glasaju na slobodnim i fer izborima, po svim ambasadama i konzulatima u inostranstvu.

Protest je održan i u Beču, isped kuće Evropske unije.

Na dosadašnjim protestima u gradovima širom Srbije, zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke i zahtevani su pošteni i slobodni izbori, objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova, kao i prestanak "rastućeg nasilja".

Među ključnim zahtevima su i sudsko procesuiranje nalogodavaca i izvršilaca ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Na pretodnom, jedanaestom protestu u Beogradu, okupljeni građani su bili u mogućnosti da potpišu "Sporazum sa narodom", zajednički dokument 34 opozicione političke organizacije.

XS
SM
MD
LG