Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija u Srbiji dogovorila 'Sporazum sa narodom'


Sa poslednjeg protesnog skupa u Beogradu 2. februara 2019.

Predstavnici dela opozicije u Srbiji, odgovarajući na poziv organizatora protesta "1od 5 miliona", usvojili su tekst “Sporazuma sa narodom” od sedam tačaka, na sastanku održanom u sredu u Beogradu.

Između ostalog, ovim tekstom se obavezuju da će "napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela".

Kako stoji u saopštenju, emitovanom nakon sastanka iz opozicionog bloka Savez za Srbiju (SZS), sporazum je zamišljen kao "skup mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava, nakon pobede nad Vučićevim (predsednik Srbije, Aleksandar Vučić) režimom".

"Ovim Sporazumom opozicija se obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati. Takođe se obavezuje i da će se 'suprotstavljati nasilju' i zaštititi sve ugrožene građane 'koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja'", stoji u saopštenju.

Precizira se još da su se predstavnici opozicije obavezali i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Nakon izbora, biće formirana "vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori".

Kako se navodi, vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka.

To su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, nezavisnosti Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem. Zatim slijede, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja.

Kao zadaci vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu.

Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju (Dragan Đilas, Boško Obradović – Dveri, Zoran Lutovac – Demokratska stranka, Nebojša Zelenović – Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović – Zdrava Srbija, Borko Stefanović – Levica Srbije, Vuk Jeremić – Narodna stranka, Slaviša Ristić – Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Janko Veselinović – Pokret za preokret, Željko Veselinović - USS Sloga), Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Navedeno je da su ovaj dokument podržali i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, kao i bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević, te da je dokument otvoren za potpis drugih političkih stranaka i organizacija.

XS
SM
MD
LG