Dostupni linkovi

Centar George Marshall otkazao trening za Kosovare


Američka ambasada u Prištini potvrdila je za RSE da je Evropski centar za bezbednosne studije George C. Marshall u Nemačkoj otkazao pozivnice za 14 učesnika sa Kosova a koji su trebali od marta do septembra da pohađaju osam programa ovog centra.

Ovaj centar jer američko-nemačko partnerstvo koje podržava nacionalne strategije bezbednosti te dve države i organizuje programe i seminare za zvaničnike iz više od 150 država.

Centar se bavi transnacionalnim i regionalnim izazovima u oblasti bezbednosti i upravo su o tome trebali da budu seminari na kojima su bili pozvani kosovski učesnici.

Podstetimo, Američka vlada je ovog meseca odlučila da otkaže posetu generala majora Nacionalne garde američke države Iowa Timotija Ora (Timothy Orr) Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH, a koju odbija da suspenduje i pored poziva Sjedinjenih Američkih Država da to uradi.

U nedavnom pismu zamenika pomoćnika Državnog sekretara Matthew Palmer, zamenice pomoćnika Sekretara odbrane Laura Cooper i Direktora za evropska pitanja Saveta za nacionalnu bezbednost upućenom kosovskim rukovodiocima, navodi da se sve dok Kosovo ne suspenduje odluku o taksi, odnosi Kosova i SAD se ne mogu obnoviti kao na prethodnom nivou.

XS
SM
MD
LG