Dostupni linkovi

Putin i Netanjahu 27. februara u Moskvi


Susret Benjamina Netanjahua i Vladimira Putina u Moskvi u julu 2018.
Susret Benjamina Netanjahua i Vladimira Putina u Moskvi u julu 2018.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastaće se s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u narednu sredu, 27. februara, saopštio je njegov kabinet.

Sastanak u Moskvi je prvobitno bio planiran za juče, ali je odložen jer je Netanjahu ostao u Izraelu da doprinese sklapanju savezništva izmedju desničarskih partija pred opšte izbore 9. aprila, javljaju izraelski mediji.

Dvojica lidera sastaće se naredne nedelje zvanično prvi put od obaranja ruskog vojnog aviona sirijskom protivvazdušnom odbranom za vreme izraelskog napada iz vazduha za šta je Kremlj okrivio Jerusalim.

Netanjahu je od tog incidenta u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika razgovarao s Putinom telefonom i sastao se s njim na marginama obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u Parizu u novembru, ali zvaničnog sastanka nije bilo.

Izraelski lider veruje da Moskva dopušta Izraelu da nastavi napade iz vazduha na iranske mete u Siriji zahvaljujući njegovim bliskim vezama s Putinom.

Netanjahu je navodno više puta nastojao da se od obaranja ruskog aviona sastane s Putinom.

Njihov sastanak 27. decembra biće takođe prvi otkako je predsednik SAD Donald Tramp najavio u decembru da će povući sve američke vojnike iz Sirije, što je Putin pozdravio, a Izrael se zabrinuo.

XS
SM
MD
LG