Dostupni linkovi

Rusija: Izraelski piloti odgovorni za pad aviona nad Sirijom


Model letelice koja je oborena, arhivska fotografija
Model letelice koja je oborena, arhivska fotografija

Izraelske vazdušne snage i osobe koje su donosile odluke odgovorne su za obaranje ruske letelice Iljušin Il-20 u Siriji 17. septembra, izjavio je major Igor Konašenkov – portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Konašenkov je, tokom obraćanja medijima, izneo tvrdnje da objektivni podaci ukazuju da mere koje su preduzeli izraelski piloti, koje su dovele do pogibije 15 ruskih vojnika, ukazuju na manjak profesionalnosti ili, kako se izrazio, kriminalni nemar.

Istakao je da su u noći 17. septembra izraelske letelice bile aktivne u području koje upotrebljavaju, kako vojne, tako i civilne letelice koje sleću u obližnju vojnu bazu Hmeimim.

Konošanenkov ukazuje da je teško shvatiti razloge za akcije koje su preuzeli izraelski piloti koje, kako je naveo zadiru u saradnju Rusije i Izraela u Siriji.

"Time je iskazana nezahvalnost za sve što je Rusija nedavno učinila za Izrael i narod te zemlje. Izraelska vojna komanda ili ne vrednuje dovoljno trenutni nivo odnosa dve države, ili nije u mogućnosti da kontroliše sve svoje vojne jedinice”, rekao je Konošanenkov.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je letelicu nenamerno oborila sirijska protivvazdušna odbrana pošto su avion Iljušin Il 20 izraelski lovci tipa F-16 koristili kao zaklon od sirijskih projektila. To ministarstvo tvrdi da je letelica nestala sa radara tokom vazdušnog udara izarelskih aviona na mete u sirijskoj provinciji Latakiji.

XS
SM
MD
LG