Dostupni linkovi

Putin: Ruski avion je oboren nakon niza tragičnih okolnosti


Ruski avion Iljušin-20, fotoarhiv
Ruski avion Iljušin-20, fotoarhiv

Ruska vojska saopćila je danas da je izraelska zračna intervencija u Siriji pokrenula lanac događaja koji je doveo do obaranja ruskog vojnog aviona sirijskim projektilom S-200.

Izraelska vojska odbacila je optužbe, ističući da je odgovornost na snagama Bašara al Asada i da njih treba kriviti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin suzdržao se od izravne optužbe Izraela zbog ovog incidenta.

Avion je oboren nakon “niza tragičnih okolnosti” rekao je Putin poslije susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Izrelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da sirijske snage treba smatrati odgovornim za rušenje ruskog aviona, te mu je ponudio “sve potrebne informacije” kako bi se istražio incident.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov ranije je izjavio da bi Moskva mogla odgovoriti razmjernim mjerama “na neodgovornu akciju izraelske vojske”.

Putin je još rekao dar ruski odgovor treba biti fokusiran na sigurnost ruskih vojnika u Siriji.

"To će biti koraci koje će svatko primjetiti” naglašavajući da je smrt vojnika “ tragedija za sve, zemlju, kao i za obitelji poginulih” .

U saopćenju objavljenom 18. septembra izraelsk vojska je izrazila “ žaljenje zbog smrti članova posade ruskog aviona”, te je ponovljeno da “Izrael drži Asadov režim odgovornim za obaranje ruskog aviona”.

Ruska državna novinska agencija objavila je da je izraelski ambasador u Moskvi pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor.

Izraelski borbeni avioni F-16 napali su sinoć mete u sirijskoj provinciji Latakiji nakon što su došli iz pravca Sredozemnog mora, objavilo je rusko Ministarstvo obrane.

Izraelski aivoni došli su na maloj visini i "stvorili opasnu situaciju za ostale avione i brodove u tom regionu", dodaje se u tekstu.

Vojska navodi da su se u toj oblasti nalazili francuska mornarička fregata Overn i ruski avion Il-20.

"Izraelski piloti iskoristili su ruski avion kao zaklon i postigli da on postane meta sirijske protiuzračne obrane. Kao posljedica, Il-20, koji ima mnogo veći radarski otisak od F-16, oboren je projektilom S-200", navodi se u saopćenju.

Rusko Ministarstvo je naglasilo da su Izraelci morali znati da je ruski avion prisutan u tom području, ali da ih to nije spriječilo da izvrše "provokaciju".

U saopćenju se napominje da Izrael nije unaprijed obavijestio Rusiju o planiranoj operaciji.

Upozorenje je stiglo minut prije početka napada i "ruski avion nije imao vremena da se pomjeri usigurno područje", dodaje se u tekstu.

U saopćenju se zaključuje da je 15 ruskih vojnika poginulo zbog neodgovornih postupaka Izraela, prenio je Reutres.

XS
SM
MD
LG