Dostupni linkovi

Grupa američkih država tuži Trumpa zbog vanrednog stanja


​​Tužba protiv Trumpa je podnijeta u američkom okružnom sudu u Sjevernom distriktu Kalifornija

Koalicija od 16 američkih država predvođenih Kalifornijom tužili su američkog predsjednika Donalda Trumpa i članove njegove administracije u ponedjeljak tražeći bokadu odluke o proglašenju vanrednog stanja, koju je donio u petak, da bi bio u mogućnosti da prikupi novac za izgradnju obećanog zida duž američko-meksičke granice.

Tužba protiv Trumpa je podnijeta u američkom okružnom sudu u Sjevernom distriktu Kalifornija.

„Danas na Predsjednički dan, mi predajemo sudu predsjednika Trumpa da bi blokirali zloupotrebu predsjedičkih ovlasti“ naveo je u saopštenju kalifornijski državni tužilac Xavier Becerra (Ksavijer Bekera).

“Mi tužimo predsjednika Trumpa da ga zaustavimo u jednostranoj pljački novca poreskih obveznika, koji je u skladu sa zakonom Kongres ostavio sa strane za ljude u našim državama. Za većinu od nas, kancelarija predsjednika nije mjesto teatra”, dodao je tužilac Bererra, demokrata, kako navodi Reuters.

Bijela kuća je odbila da komentariše tužbu.

Trump je uveo vanredno stranje u petak da bi zaobišao Kongres, nakon što nije uspio da ih natjera da mu daju 5,7 milijardi dolara za njegovo predizborno obećanje, izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Demokrate su bile uporne u odbijanju da u budžetu izdvoje novac za zid, i da bi izbjegli novu blokadu federalne vlade pod pritiskom i od svoje stranke Trump je potpisao odluku o budžetu u kojem mu je za barijere na granici sa Meksikom dato 1,4 milijarde dolara.

Proglašavajući vanredno stanje i sam Trump je priznao da nije bilo potrebe za njim ali da je to uradio u nadi da će brže osigurati pristup fondovima za zid. Naredba o vanrednom stanju omogućila bi mu sakupljanje dodatnih 6,7 milijardi dolara.

Naredba o vanrednom stanju omogućila bi Trumpu sakupljanje dodatnih 6,7 milijardi dolara za zid
Naredba o vanrednom stanju omogućila bi Trumpu sakupljanje dodatnih 6,7 milijardi dolara za zid

Analitičari novode da će upravo ovo priznanje podriti svaki pravni argument koji Trumpovi zastpunici budu imali na sudu.

“Prema predsjednikovom sopstvnom priznanju, proglašenje vanrednog stanja nije bilo neophodno”, stoji u tužbi.

“Baza podataka same federalne vlade dokazuje da nema nikakve nacionalne vanredne situacije na južnoj granici koja zahtijeva izgradnju zida”.

I zaista svi podaci administracije pokazuju da je broj ilegalnih ulazaka u SAD na najnižem nivou godinama unazad.

Prije koalicije američkih saveznih država, koju osim Kalifornije, čine Kolorado, Konektikat, Delavere, Havaji, Ilinois, Mejn, Merilend, Minesota, Nevada, Nju Džersi, Nju Meksiko, Njujork, Oregon, Virdžnija i Mičigen, Trumpa su po istom osnovu već tužili tri teksaška zemljoposjednika i jedna grupa za zaštitu okoline, uz obrazloženje da američki predsjednik krši Ustav i da će narušiti njihova vlasnička prava.

Sve savezne države koje su ga tužile izuzimajući Merilend, vode demokrate. Onu poručuju da im je cilj da zaštite svoje građane, pridrodne resurse i ekonomske interese. Trumpova odluka o uzimanju sredstava iz drugih fondova koštaće savezne države milione dolara.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom (Gevin Njusom) Trumpovu je odluku okvalifikovao kao "političku predstavu”, dok je državna tužuteljica savezne države Njujork, Letitia James (Leticija Džejms) obećala borbu “sa svim zakonskim sredstvima koja su im na raspolaganju”.

Sam Trump je u petak, osim priznanja da nije bilo potrebe za vanrednim stanjem, predvidio da će njegova odluka izazvati seriju tužbi, rekavši da će ih vjerovatno sve izgubiti na svim sudskim instancama dok ne dođu do Vrhovnog suda u kojem republikanci imaju većinu, gdje se, kako je rekao, “nada” da će finalna odluka biti u njegovu korist.

XS
SM
MD
LG