Dostupni linkovi

Kosovo ponudilo novi protokol NATO-u, bez razlike između severa i juga


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u utorak da je Kosovo ponudilo NATO-u novi operativni protokol na Kosovu, gde se ne pravi razlika između severa i juga.

On je to izjavio na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše današnju izjavu Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da „Kosovske bezbednosne snage neće ući na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a“.

Haradinaj je kazao da je Kosovo jedno i da zakoni važe za celu zemlju, kao što je onaj o vojsci.

„To treba da shvatimo, i predsednik, i ja, i neko drugi“, kazao je Haradinaj.

„Nema više specifičnosti, sever, jug, zapad ili istok. Ima nešto što je važno a to je da Kosovo nije zainteresovano da stvori doktrinu svoje vojske i da je upotrebi protiv svog naroda. Na severu žive kosovski Srbi, oni su građani Kosova. Bog ih je dao tamo i oni su u svojim kućama. Nemaju razloga da se brine da će Vojska Kosova da se upotrebi protiv svog naroda“, kazao je Haradinaj.

On je takođe potvrdio da je u utorak održao redovni sastanak sa Američkim ambasadorom Filipom Kosnetom. Rekao je da je stav SAD po pitanju takse koja je uvedena Srbiji i BiH jasan, i da se to ponavlja na svakom sastanku. Sjedinjene Države su u nekoliko navrata tražila suspenziju ove takse.

„Ja želim da potpuno uklonim taksu, a ne samo da je suspendujem. Ali to je povezano sa priznanjem Kosova od Srbije. Moj predlog je da se ne mešaju teme. Dijalog je proces koji je počeo mnogo ranije, pre takse, i ni jednom se nije uslovljavao, i nije dobro da se uslovljava ni sada. Istovremeno, postizanje sporazuma je od interesa i za Kosovo, ali taj sporazum predviđa rešenje svi otvorenih pitanja i to sa priznanjem i stolicom u UN, a potom i, podrazumeva se, slobodnom trgovinom“, kazao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG