Dostupni linkovi

Ministri odbrane NATO-a u četvrtak o odnosima sa KBS


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji u Briselu, 12. februara 2019.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji u Briselu, 12. februara 2019.

Ministri odbrane NATO saveza će raspravljati o pristupu alijanse prema Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) nakon odluke o transformaciji ovih snage u Vojsku Kosova. Uoči ministratskog sastanka koji će biti održan u sredu i četvrtak, generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg je potvrdio da će na dnevnom redu biti i preispitivanje odnosa između NATO i KBS.

Stoltenberg je potvrdio da će mirovna misija KFOR-a ostati neizmenjena budući da se radi o operaciji koja funkcioniše u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Važno je napraviti razliku između dva tipa prisustva NATO-a na Kosovu. Operacija KFOR neće biti pogođena. Operacija KFOR postoji već 20 godina i doprinosi stabilnosti na Kosovu i regionu. Ono što ćemo mi procenjivati jesu aktivnosti koje imamo izvan misije KFOR, što je druga vrsta izgradnje kapaciteta”, objasnio je Stoltenberg koji je potvrdio da se na ovom sastanku ne očekuje donošenje konkretnih odluka.

Prvi čovek Alijanse je ponovio da Kosovo, uključući i Kosovske bezbednosne snage moraju da ispoštuju sve međunarodne obaveze uključujući i Briselski sporazum prema kojem, kako je Stoltenberg rekao, “KBS neće ući na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a”.

Prema agendi sastanka ministrata odbrane, rasprava o Kosovu će biti održana drugog danu skupa, odnosno u četvrtak.

Nakon odluke kosovske Skupštine, u decembru prošle godine, generalni sekretar NATO-a je ocenio da je odluka došla u “pogrešnom trenutku” te je najavio da će Alijansa preispitati svoj angažman.

Debata o preispitivanju angažmana sa Kosovskim bezbednosnim snagama će ostati na nivou rasprave, međutim prema saznanjima RSE, ne isključuje se mogućnost da u nekom trenutku u toku ove godine NATO odluči da ukine neke fondove za KBS.

Sa druge strane, američka ambasadorka u NATO, Kay Bailey Hutchinson, je potvrdila podršku njene vlade ali i alijanse za Vojsku Kosova.

“NATO će nastaviti da radi sa kosovskom vladom kako bi pokušalo da adekvatno uspostavi oružane snage u kojima će biti obuhvaćene sve manjine, i koje će u toku izrastanja, postati snage koja će služiti za dobro i bezbednosti Kosova”, izjavila je Huthinson u sedištu Alijanse.

XS
SM
MD
LG