Dostupni linkovi

Policija raspisala nagradu za informacije o Gačiću, komemoracija Begiću


Policija u Tarčinu nakon ubistva policajaca 9. novembra 2019.
Policija u Tarčinu nakon ubistva policajaca 9. novembra 2019.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici u utorak donijela Odluku kojom se raspisuje nagrada u iznosu od 50.000 KM za prijavitelja čije informacije dovedu do hapšenja za višestruko ubistvo osumnjičenog i ranije za dvostruko ubistvo osuđenog Edina Gačića.

Vlada je zadužila komesara Uprave policije da hitno, uz prethodne konsultacije s ministricom pravde i uprave, ministrom unutrašnjih poslova i ministrom finansija propiše proceduru o načinu evidentiranja i identifikacije prijavitelja, kao i načinu i rokovima izvršenja isplate nagrade.

Ova nagrada se odnosi isključivo na informisanje policije, a nikako na uključivanje građana u potragu, što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost i samu potragu, saopšteno je.

Policija je i noćas aktivno vršila potragu za višestrukim ubicom Edinom Gačićem koji je u šest dana ubio dva čovjeka, od kojih je jedan policajac.

U školama u Hadžićima jučer je bilo i manje djece, zbog straha roditelja i informacija da se ubica krije na tom području.

Tako je policija prošlu noć aktivno pretraživala područje Hadžića na osnovu nekoliko dojava, ali bezupsješno. Na osnovu prvobitnih informacija pretpostavlja se da se Gačić kreće uz željezničku prugu nadomak Tarčina, ali je vrlo malo tragova koje ostavlja za sobom, prenosi Klix.ba

Tokom jučerašnjeg dana policija je provjeravala i dojavu da se ubica nalazi na području Tešnja, tačnije u selu Šije, ipak potraga nije dala rezultate.

U akciju potrage za ubicom uključeno je nekoliko policijskih agencija, a sarajevskoj policiji je jučer stigla i pomoć 130 policajaca iz drugih kantona.

U Domu policije u Sarajevu danas je održana komemoracija pripadniku Federalne uprave policije Mahiru Begiću koji je u subotu ubijen u mjestu Suhodol kod Tarčina.

Njegova porodica i prijatelji za njega su imali samo riječi hvale, ističući da je bio hrabar, častan i pošten policajac, ali i pravi prijatelj i uzor.

Prisutnima se prvo obratila majka Hasena koja se zahvalila pripadnicima FUP-a i svima onima koji su uz porodicu Begić u najtežim trenucima.

Mahir Begić je ubijen na dužnosti 9. novembra, dok je čuvao strelište u Suhodolu kod Tarčina. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Edin Gačić za kojim policija intenzivno traga, a koji je prethodno 4. februara ubio i Sauda Sultanića.

Riječ je o osobi koja je puštena iz zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne od 20 godina za ubistvo majke i prijatelja. Iz zatvora su prilikom izlaska upozorili da bi mogao ponovo počiniti ubistvo.

XS
SM
MD
LG