Dostupni linkovi

Poslanici opozicije bojkotuju sednice parlamenta Srbije


Skupština Srbije, ilustrativna fotografija
Skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Poslanici više opozicionih poslaničkih klubova ponovili su da bojkotuju današnju i sve naredne sednice Skupštine Srbije, koju su nazvali "uzurpatorskim parlamentom", kao i da će ubuduće u skupštinskom holu uspostaviti "Slobodan parlament".

Poslanik pokreta "Dveri" Boško Obradović kazao je da će poslanici opozicije na svakih pola sata organizovati konferencije za medije u holu na kojima će govoriti o tačkama dnevnog reda, ali da u skupštinsku salu neće ulaziti zbog solidarnosti sa gradjanima koji protestuju u 50 gradova u zemlji.

On je kazao da će poslanici opozicije koji su potpisali tekst "Sporazum sa narodom" bojkotovati ne samo sednice republičkog, već i pokrajinskog i lokalnih parlamenata.

Poslanica Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da za sedam godina od kako "besni naprednjačka vlast", parlament postao "paravan demokratije" i da se u njemu nije raspravljalo o važim pitanjima poput Kosova i Metohije, ulaska ili neulaska u EU, siromaštvu.

Dodala je i da na dnevni red nije stavljen ni jedan od 200 zakona koji je predložila opozicija.

"Mi ne bojkotujemo parlament zato što smo se naljutili, jer nas omalovažavaju, već imamo obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji i traže normalan sistem", rekla je Rašković Ivić.

Ona je kazala i da će narodni poslanici krenuti da obilaze gradjane u svim gradovima i razgovaraju sa njima, kako bi Narodna skupština došla u sve gradove.

Ovi poslanici su u vreme obraćanja novinarima u holu parlamenta razvili transparent "Jedan od pet miliona".

Na sednici parlamenta učestvuju poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

XS
SM
MD
LG