Dostupni linkovi

MANS podnio krivičnu prijavu protiv Đukanovića i DPS


Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore
Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je u ponedjeljak krivičnu prijavu protiv Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog predsjednika Mila Đukanovića, zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povrede slobode opredjeljenja pri glasanju.

Kako je saopšteno iz MANS-a, prijava je podnijeta i protiv odgovornih u DPS-u, kao i protiv više NN lica - aktivista te stranke.

U krivičnoj prijavi, koja je podnijeta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, navedeno je da su prijavljeni obavili konverziju 100 hiljada USD u eure, čije porijeklo su prikrili znajući da se radi o novcu pribavljenom krivičnim djelom.

Navodi se i da su oni sačinili službene isprave - finansijske izvještaje i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja sa neistinitim podacima, u kojima nijesu navedene donacije koje je DPS primao.

“Uz to su taj novac preko aktivista koristili za uticaj na slobodu opredjeljenja pri glasanju, odnosno kupovinu glasova na izborima u Zeti”, dodaje se u prijavi.

Iz MANS-a su podsjetili da je 12. januara u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, u svojoj kući u Zeti, funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji navodi da se u njemu nalazi 97,5 hiljada EUR, navodeći da je prethodno zamijenio 100 hiljada USD, nakon čega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti.

Knežević je, kako je navedeno u prijavi, više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca u iznosu od 97,5 hiljada EUR Stijepoviću, prethodno dogovorio sa Đukanovićem.

“Đukanović je to javno negirao, ali je potvrdio da je Knežević bio donator DPS-a i da su sve donacije pažljivo evidentirane u računovodstvu DPS-a, ističući da će partija odgovarati ako se dokaže da je prekršila zakon“, navodi se u prijavi.

Kako su kazali iz MANS-a, u izvještajima o finansiranju izbornih kampanja koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), na listi donatora nema imena Kneževića ili njegovih kompanija.

Takođe, iz revizije finansijskih izvještaja DPS-a koju je radila Državna revizorska institucija (DRI) utvrđuje se da DPS nije prijavio donacije od Kneževića i njegovih kompanija.

„Proizilazi da odgovorna lica DPS-a, po nalogu i uz znanje Đukanovića, vode dvostruko knjigovodstvo, jedno za potrebe partije u kome navode tačne podatke o donacijama i drugo, koje dostavljaju nadležnim organima u kojima se navode neistiniti podaci i u kojima se skrivaju donacije”, navodi se u prijavi.

Dodaje se da su prijavljeni falsifikovali finansijske i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja, koji se moraju voditi u skladu sa zakonom, “jer su u istima unijeli neistinite podatke koje su ovjerili potpisima i pečatom DPS-a“.

Tužilaštvo je, podsjećaju iz MANS-a, saopštilo da je pokrenulo postupak protiv Stijepovića i Kneževića zbog pranja novca.

„Međutim, navedene činjenice i dokazi ukazuju na osnovanu sumnju da su i Đukanović, DPS, odgovorna lica i aktivisti te partije izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret ovom prijavom”, kaže se u saopštenju.

MANS je 23. januara podnio zahtjev za pokretanje postupka u kojem će ASK utvrditi da li je Đukanović prekršio zakon, jer postoji sumnja da nije prijavio prihod od Atlas banke u iznosu od najmanje 16,7 hiljada EUR, koliko je iznosio njegov dug na platnoj kartici, koji je platio Knežević.

“ASK je zahtjev odbio, nakon čega smo podnijeli i krivičnu prijavu protiv direktora Agencije Sretena Radonjića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je prijava ASK-u podnijeta i zbog sumnje da je Knežević Đukanoviću i Branimiru Gvozdenoviću, sa više desetina hiljada EUR, finansirao troškove puta u Dubai, a da oni to nijesu prijavili u svojim izvještajima o prihodima i imovini.

XS
SM
MD
LG