Dostupni linkovi

Đorđević: Stručnjaci da pomognu Vladi Srbije u borbi protiv ’odliva mozgova’


Moja ideja jeste da Vlada nema apsolutno nikakav politički uticaj na stručni tim: Zoran Đorđević
Moja ideja jeste da Vlada nema apsolutno nikakav politički uticaj na stručni tim: Zoran Đorđević

Cilj novoformiranog Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija je da promeni ekonomske okolnosti kako bi odvratili ljude da odlaze iz zemlje, a i vratili one koji su otišli, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević u ponedeljak, posle prvog zasedanja tog tima u Palati Srbija.

On je rekao da je Vlada formirala stručni tim koji čine ministri finansija, privrede, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, sporta i omladine, ali i eksperti za demografiju i populacionu politiku, kao i predstavnici poslodavaca i sindikata, te akademici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

„Moja ideja jeste da Vlada nema apsolutno nikakav politički uticaj i da bukvalno ovo bude stručni tim sačinjen od akademskih građana i profesora koji će bez ikakavih uticaja kažu šta mi kao država treba da uradimo“, kaže Zoran Đorđević.

Prema njegovim rečima, Koordinacioni tim će najpre uraditi analizu stanja, potom sledi izrada strategije, a na kraju se očekuje da bude predstavljen i akcioni plan za borbu protiv ekonomskih migracija.

Đorđević kaže da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ove godine izdvojilo više sredtava za kvalifikaciju, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zaposlenih.

„Imamo mogućnost dokvalifikacije radne snage za ljude koji su već zaposleni – da bi zadržali svoj posao ili da bi napredovali. Dosta poslodavaca je od tih izmena i dopuna zakona počelo da aplicira“, kaže Đorđević.

Srbiju je, prema podacima OEBS-a, od početka 21. veka napustilo oko 654.000 ljudi, najviše mladih između 15 i 24 godine.

Član Koordinacionog tima profesor Vladimir Grečić rekao je da su migracije iz Srbije intenzivirane od 2008. godine, kada je počela svetsla ekonomska kriza. Te godine je iz zemlje otišlo 27.000 ljudi, a 2015. godine 60.000.

"Broj migranata je 2016. pao na 44.000, ne zbog slabljenja emigracionih namera, već zbog migrantske krize 2015. kada su zemlje Evropske unije uvele restrikcije", naveo je on.

Gordana Bjelobrk, iz Republičkog zavoda za statistiku, izrazila je nadu da će Koordinacioni tim na osnovu svih raspoloživih podataka dati smernice donosiocima odluka.

„Sve institucije i svi nivoi vlasti – od lokalnog do nacionalnog – treba da budu maksimalno angažovani kako bismo uspeli da stvorimo taj neophodan povoljan ambijent da mladi čovek nakon završenog obrazovanja ostane u zemlji.“

Prema najavama Zorana Đorđevića, planirano je da stručni tim održava sastanke na svaka dva meseca.

XS
SM
MD
LG