Dostupni linkovi

Deseti protest u Beogradu: 'Građani Srbije su taoci Vučića'


Deseti protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Više hiljada građana je učestvovalo u desetom građanskom protestu "Jedan od pet miliona" koji je održan u subotu uveče u Beogradu.

Na početku protestnog skupa na platou ispred Filozofskog fakulteta pisac Marko Vidojković je okupljenima poručio da ga ovi protesti podsećaju na studentske proteste iz 1996. godine.

"Ako već treba da živim košmar, onda je super što ga živim sa vama, slobodnim građanima Srbije", rekao je Vidojković.

Istakao je i da su građani Srbije taoci srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

"Najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Vučić, šeta se po Srbijii i priča kako je sve fenomenalno. Ide okolo i objašnjava kako je sve super, da gasi Srbiju koja se upalila", rekao je Vidojković.

Vidojković je sa govornice apelovao da se popišu krivična dela trenutne vlasti u Srbiji.

"Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće hiljade i hiljade strana", ističe Vidojković.

Osvrnuo se i na "Sporazum sa narodom" opozicije.

"Narod poručuje da ovaj ugovor mora da se poštuje. Kako neko nekad reče - samo vas gledamo", kazao je Marko Vidojković.

Vidojković na protestu: Popisati krivična dela trenutne vlasti u Srbiji
Vidojković na protestu: Popisati krivična dela trenutne vlasti u Srbiji

Građani su se posle obraćanja uputili u šetnju ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gde su uzvikivali "Izlazite napolje" i "Vučiću, lopove".

Dok se kolona bližila RTS-u, demonstranti su uzvikivali "Idemo na RTS" i pozvali radnike javnog servisa da im se pridruže u protestnoj šetnji.

Ispred zgrade RTS-a bile su upaljene baklje, bio je okačen veliki transparent na kom je pisalo "Počelo je" dok su građani "proizvodili buku kako bi ih čulo rukovodstvo javnog servisa". Ulaz RTS-a su izlepili nalepnicama "Nije normalno" na kojima su ekrani različitih televizija poput RTS-a, Pinka i Studija B, na kojima je predsednik Srbije čest gost, kao i nalepnica "Radnici RTS-a, izađite na ulicu".

Lepljenje poruka "Nije normalno" na zgradu RTS-a
Lepljenje poruka "Nije normalno" na zgradu RTS-a

Predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma nosili su rolne toalet papira na kojima je slika direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Protestna šetnja je završena kod zgrade Vlade Srbije, gde su demonstranti upalili baklje. Nekoliko nalepnica i trake sa natpisom "Jedan od pet miliona" zalepljene su i na ulaz u Vladu.

Na kraju protesta, jedna od organizatorki Jelena Anasonović je sa govornice poručila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "sa narodom ne sme da se šali".

"Aleksandre Vučiću, učićeš kao azbuku imena svih slobodnih gradova u Srbiji a tek će ih biti", rekla je Anasonović i dodala da se, prema podacima organizatora, u Srbiji trenutno protestuje u 60 gradova i opština.

Jedan od transparenata sa likom Aleksandra Vučića
Jedan od transparenata sa likom Aleksandra Vučića

Protestima su se pridružili i studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva.

Oni su se u znak podrške profesorima, asistentima i saradnicima koji su podržali građanska okupljanja, okupili pod sloganom "Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona" ispred studentskog doma "4. april" u ulici Vojvode Stepe, odakle su krenuli u šetnju ka Filozofskom fakultetu da se priključe protestu.

Studenti Pravnog fakulteta okupili su se ispred zgrade te obrazovne institucije, tražeći ostavke ministarke pravde Nele Kuburović i ministra prosvete Mladena Šarčevića, suspenziju Zakona o visokom obrazovanju, ispitivanje doktorata ministra finansija Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i guvernerke Narodne Banke Srbije Jorgovanke Tabaković, kao i povlačenje predloga ustavnih amandmana koji se odnose na pravosuđe.

Hiljade građana protestovalo je u petak uveče u nekoliko gradova u Srbiji pod sloganom "1 od 5 miliona". Uz Novi Sad, Čačak, Niš, Užice, Kruševac, Valjevo i Vranje, prvi put su na ulice izašli i građani Subotice.

Večerašnji protest u Beogradu je prvi koji se održava nakon što su predstavnici dela opozicije u sredu objavili "Sporazum sa narodom", dokument od sedam tačaka koji je nastao je kao odgovor na zahteve koje su sa beogradske govornice 19. januara predstavnici protesta "Jedan od pet miliona" uputili opoziciji.

Ovim dokumentom, kako se u saopštenju navodi, opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali i da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, kao i u radu skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Ostali zahtevi demonstranata adresirani su na vlast Srpske napredne stranke (SNS) na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na dosadašnjim protestima zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke i zahtevani su pošteni i slobodni izbori, objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova, kao i prestanak "rastućeg nasilja".

Među ključnim zahtevima su i sudsko procesuiranje nalogodavaca i izvršilaca ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Godina od smrti Olivera Ivanovića, ubice nepoznate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Organizatori demonstracija ranije su RTS-a zatražili pet minuta izveštavanja o protestima koji se dešavaju u gradovima Srbije. Takođe, zahtevaju se i ostavke Dragana Bujoševića, direktora RTS-a, i Nenada Lj. Stefanovića, urednika Informativnog programa RTS-a.

Proteste "Jedan od pet miliona" podržalo je više stotina univerzitetskih radnika sa fakulteta i visokih škola širom Srbije, a proglase podrške potpisali su i kulturni radnici i advokati.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu nedelju dana ranije. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Proteklih devet nedelja građanski protesti iz Beograda proširili su se na više od 30 gradova Srbije.

'Jedan od pet miliona' u Kragujevcu

Na šestom protestu "Jedan od pet miliona" u Kragujevcu, građanima se obratio akademik Dušan Teodorović. On je govoreći na Đačkom trgu, istakao je da je pravni poredak Srbije ubijen u noći kad je rušena Savamala.

"Mi ne živimo u ozbiljnoj državi, mi živimo u prostoru kojim vlada mafijaška organizacija koju predvodi čovek čije ime neću da pominjem. Prvu reč koju delim večeras sa vama je – nejednakost. Mnogi među vama imaju penzije od 15.000 dinara. Izgubili smo empatiju", rekao je Teodorović.

On je dodao da predsednik Srbije svakodnevno vređa građane svojim rečnikom.

"Bilo je mnogo vladara u Srbiji u poslednjih 200 godina, ali nijedan nije tako ponižavao građane", rekao je Teodorović.

Teodorović: Živimo u prostoru kojim vlada mafijaška organizacija
Teodorović: Živimo u prostoru kojim vlada mafijaška organizacija

Akademik Teodorović je poručio da šetnje koje se održavaju u preko 50 gradova Srbije moraju da prerastu u jedinstveni "Marš za slobodu" koji će da se završi u Beogradu.

Novinarka Bojana Vlajović Savić pozvala je prisutne na solidarnost i podršku sa novinarima i medijima koji časno i profesionalno rade svoj posao i istinito izveštavaju o svim događajima i temama od javnog interesa.

"Građani Kragujevca imaju naročit razlog da se ovim pitanjem bave, jer su peticijom za opstanak Radio-televizije Kragujevac svojevremeno iskazali visoku svest o značaju informisanja na lokalnom nivou, dok zvižducima ispred ovog medija danas, pokazuju da ne pristaju na podmetačinu koju im je ova vlast servirala", rekla je Vlajović Savić.

Sa protesta u Kragujevcu
Sa protesta u Kragujevcu

Učesnici su nosili brojne zastave Srbije i transparente sa porukama predsedniku države i Vladi Srbije. Dvojica starijih učesnika protesta u Kragujevcu nosili su veliku belu maketu vešala sa natpisom "Smrt fašizmu". Šesti protest u Kragujevcu protekao je bez stranačkih obeležja i incidenata.

XS
SM
MD
LG