Dostupni linkovi

Šetnja 'Slobodnih građana Banjaluke' pod prismotrom policijskih snaga


Banjalučani pale svijeće za Davida Dragičevića ispred Hrama Hrista Spasitelja, fotoarhiv
Banjalučani pale svijeće za Davida Dragičevića ispred Hrama Hrista Spasitelja, fotoarhiv

Oko stotinu građana Banjaluke u subotu uveče je, uprkos policijskim upozorenjima, prošetalo centrom grada.

Grupa "Slobodni građani Banjaluke" je na fejsbuk stranici ranije najavila da će u 18.30 biti održana mirna šetnja od Narodnog pozorišta do Gradskog mosta.

Već oko 18 časova oko zgrade Narodnog pozorišta bile su raspoređene jake policijske snage, pa su građani koji se svako veče okupljaju u porti Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće za stradalog mladića Davida Dragičevića, od crkve krenuli prema Gospodskoj ulici i Trgu Krajine.

Na samom početku Gospodske ulice zaustavila ih je policija i upozorila ih da će "primijeniti zakon, jer šetnja nije najavljena".

Građani su, ipak, otišli do Trga Krajine, gdje su ih takođe dočekali policajci, prenosi Beta.

Učesnici šetnje su se potom razišli u parove i ponovo krenuli Gospodskom ulicom, završavajući mirnu šetnju ispred Palate republike.

Neki od građana su legitimisani, kao i dvoje novinara, novinarka portala e-Trafika Vanja Stokić i novinar Dnevnog avaza Goran Dakić.

U Policijskoj upravi Banjaluka u subotu od 17 časova traje informativni razgovor šest osoba koje od samog početka podržavaju porodicu stradalog mladića Davida Dragičevića.

Na informativni razgovor pozvani su Velimir Jakovljević, Željko Dabić, Vladimir Panić, Ozren Perduv, Dušanka Srdanović i Vladinka Tomičić.

Prema zapisniku koji je dobio jedan od saslušanih, oni se terete za narušavanje javnog reda i mira 27. januara ove godine, prilikom, kako su naveli, "organizovanja i održavanja nenajavljenog skupa".

Oni se terete za "izazivanja buke i galame".

Neki od onih koji su na informativnom razgovoru hapšeni su 30. decembra, a neki su privođeni više puta poslije velikog skupa "Pravda za Davida" tog dana, pod optužbom da su narušavali javni red i mir, dok se Željko Dabić, zajedno sa narodnim poslanikom Draškom Stanivukovićem i Davorom Dragičevićem, ocem stradalog Davida Dragičevića, tereti za navodni pokušaj "državnog udara".

Mladić David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo tijelo nađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt "zadesna", a na konferenciji za novinare 26. marta visoki funkcioneri MUP-a RS-a su pokušali kriminalizovati mladića, nazivajući ga "narkomanom i lopovom".

Taj dan održan je prvi skup "Pravda za Davida".

Okružno tužilaštvo Banjaluka kasnije je otvorilo istragu o ubistvu 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Roditelji stradalog mladića od samog početka tvrde da su otmicu i ubistvo njihovog sina organizovali pripadnici MUP-a RS-a.

XS
SM
MD
LG