Dostupni linkovi

Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu


Huan Guaido

U Montevideu će biti održan prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini (Federica Mogherini) najavila je nedavno formiranje Kontakt grupa koju čine zemlje Unije i nekoliko latinoameričkih država.

Ona je rekla da Kontakt grupa sebi daje rok od 90 dana za postizanje "pozitivnih rezultata" u cilju da se stvore uslovi neophodni za politički proces koji će omogućiti građanima Venecuele da sami odluče o svojoj budućnosti putem slobodnih i transparentnih izbora.

U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

U međuvremenu je 14 zemalja EU priznalo lidera opozicije Huana Guaida (Juan) za prelaznog predsednika Venecuele. To su Španija, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Litvanija, Letonija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg.

Osporavani predsednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas), koji ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsedničkih izbora.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG