Dostupni linkovi

Maduro odbacio ultimatum evropskih zemalja, upozorio na građanski rat


Nicolas Maduro u vojnoj bazi u Karakasu, 30. januar
Nicolas Maduro u vojnoj bazi u Karakasu, 30. januar

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro (Nikolas) odbacio je ultimatum više evropskih zemalja za raspisivanje predsjedničkih izbora.

Maduro je za špansku televiziju Sexta rekao da neće pokazati "kukavičluk pred pritiskom" onih koji traže njegov odlazak i podržavaju njegovog protivnika i glavnog opozicionara Juana Guaida (Huan).

Ultimatum evropskih zemalja istekao je sinoć.

Šest evropskih zemalja - Njemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija je postavilo ultimatum za raspisivanje novih predsjednički izbora u Venecuele, jer će u protivnom priznati Guaida za privremenog predsjednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Sjeverne Koreje, Turske i Kube, izjavio je ranije da je spreman na prijevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost predsjedničkih.

U TV intervjuu Maduro je takođe izjavio da ne može isključiti mogućnost građanskog rata jer ga međunarodna zajednica pritišće da se povuče.

Upozorio je da će američki predsjednik Donald Trump (Tramp) napustiti Bijelu kuću "umrljanu krvlju" ako pokuša intervenisati u krizi u ovoj južnoameričkog državi.

Protesti u Venecueli se održavaju širom zemlje otkako je Maduro započeo svoj drugi mandat 10. januara. On je prošle godine izabran na kontroverznim izborima na kojima je mnogim opozicionim kandidatima bilo zabranjeno učestvovati ili su, pak, bili pritvoreni.

Oko tri miliona ljudi pobjeglo je iz Venecuele zbog akutnih ekonomskih problema.

Španski premijer Pedro Sanchez (Sančez) priznao je u ponedjeljak Guaida za privremenog predsjednika Venecuele i rekao da su toj zemlji potrebni slobodni i pošteni izbori što je prije moguće.

Guaida su ranije priznali, između ostalih, Velika Britanija, Francuska i Švedska, nakon što je istekao osmodnevni rok dat predsjedniku Nicolasu Maduru da raspiše izbore.

XS
SM
MD
LG