Dostupni linkovi

Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu 7. februara u Montevideu


Maduro i Gvaido
Maduro i Gvaido

Prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli biće održan 7. februara u Montevideu, saopštili su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i predsednik Uragvaja Tabare Vaskes.

"Urugvaj i EU zajednički će organizovati u četvrtak, 7. februara" sastanak koji će biti održan u Montevideu na ministarskm nivou, navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Vaskesa.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost najavila je nedavno formiranje Kontakt grupa koju čine zemlje Unije i nekoliko latinoameričkih država.

Ona je rekla da Kontakt grupa sebi daje rok od 90 dana za postizanje "pozitivnih rezultata" u cilju da se stvore uslovi neophodni za politički proces koji će omogućiti gradjanima Venecuele da sami odluče o svojoj budućnosti putem slobodnih i transparentnih izbora.

U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

Šest evropskih zemalja - Nemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum, čiji rok ističe, za raspisivanje novih predsednički izbora u Venecueli, ili će, u protivnom, priznati lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsedničkih izbora.

Francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo ocenila je međutim njegov predlog kao "farsu" i dodala da će, ukoliko ne raspiše predsedničke izbore, Francuska priznati njegovog protivnika Huana Gvaida za privremenog predsednika.

"Ultimatum ističe večeras. Ako se Maduro do večeras ne angažuje u raspisivanju predsedničkih izbora, smatraćemo Gvaida legitimnim da ih raspiše umesto njega. Smatraćemo Gvaida za prelaznog predsednika do narednih legitimnih (predsedničkih) izbora", rekla je Natali Loazo. Prema njenim rečima, izbori u maju na kojima je Maduro pobedio bila su "farsa".

XS
SM
MD
LG