Dostupni linkovi

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Nenada Rikala


Nenad Rikalo
Nenad Rikalo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj razrešio je u subotu ujutru Nenada Rikala sa dužnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

“U pocesima koji su pred nama poštovaću svačije angažovanje. Ministar Rikalo bio je poštovani ministar u Vladi Republike Kosova”, saopštio je Haradinaj, dodajući da će se saradnja sa svim predstavnicima zajednica, uključujući i srpsku, nepokolebljivo nastaviti.

Rikalo je pripadao Srpskoj listi a njegovo razrešenje bio je jedan od uslova opozicione Socijaldemokratske partije za njihovu podršku predlog budžeta Vlade Kosova o kojem Skupština danas raspravlja.

Njihovi glasovi su neophodni za usvajanje budžeta, budući da poslanici Srpske liste u Skupštini deluju kao opozicija od kako je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

Srpska lista saopštila je povodom razrešenja Rikala da članovi te liste ne pristaju na politiku gaženja prava Srba i njihovih interesa. "Nikada i ni po koju cenu nećemo pristati da budemo nečiji folklor i dekoracija", navela je Srpska lista.

Ta lista je dodala da prištinska Vlada nema legitimitet bez učešća legitimnih predstavnika srpskog naroda.

"Srpska lista svoju snagu crpi iz podrške srpskog naroda, te nas Priština neće slomiti, a današnja odluka čini nas još jačim i odlučnijim da se borimo za svoj narod", naveli su u saopštenju.

Ministri Srpske liste su u ostavci od marta 2018., nakon što je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić bio uhapšen u Severnoj Mitrovici.

Socijaldemokratska partija smatra da je poljoprivreda sektor od prioriteta za koji treba veći budžet, da je potrebna funkcionalizacija ovog sektora, ali i „pravi ljude na čelu, dok Rikalo nije prava osoba da bude na čelu tog sektora“.

XS
SM
MD
LG