Dostupni linkovi

Državni tužilac Venecuele zatražio preliminarnu istragu protiv Guaida


Juan Guaido

Državni tužilac Venecuele kaže da je zatražio od Vrhovnog suda da pokrene preliminarnu istragu protiv glavnog opozicionara i protivnika osporavanog venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura (Nikolas), Juana Guaida (Huan).

Državni tužilac je rekao da traži od suda i da onemogući Guaidu izlazak iz zemlje te da zamrzne njegove bankovne račune.

Juan Guaido kaže da ne podcjenjuje prijetnju zatvorom, ali "da to nije ništa novo".

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton (Džon) izjavio je da SAD osuđuje prijetnje Guaidu koje je iznio državni tužilac Venezuele.

Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak vojsku Venecuele da prihvati "miran i demokratski" transfer vlasti Madura na Guaida, kojeg je SAD priznao za privremenog predsjednika Venecuele.

SAD i više od desetak latinoameričkih država, Kanada i Velika Britanija podržali su Guaida, koji je na čelu venecuelanskog Nacionalnog Kongresa - nakon što je sebe nazvao legitimnim predsjednikom. Istovremeno, Maduro ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Huga Chaveza (Ugo Čavez). On je položio zakletvu za drugi mandat ovog mjeseca nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

Više o ovoj temi:

XS
SM
MD
LG