Dostupni linkovi

Kitarović: Vučić ništa nije uradio po pitanju nestalih


Razočarana sam što nema napretka po pitanju pronalaženja nestalih osoba: Kolinda Grabar Kitarović
Razočarana sam što nema napretka po pitanju pronalaženja nestalih osoba: Kolinda Grabar Kitarović

Po pitanju nestalih u odnosima Srbije i Hrvatske ništa se nije dogodilo, rekla je hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović za N1.

„Mislim da je njegova namera (predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prim. RSE), kad je rekao da to želi da rešava bila iskrena, što ga sputava u ovom trenutku ne znam, ali to svakako treba rešiti", izjavila je Kitarović.

Upitana da li Hrvatska treba da uslovljava Srbiju daljim otvaranjem pregovora s Evropskom unijom rešavanjem otvorenih pitanja, zakona o univerzalnoj jurisdikciji i na pitanjem nestalih, ona je rekla da će se ta pitanja svakako otvoriti u okviru određenih poglavlja, posebno poglavlja 23 i 24.

"Jedna sam od osoba koja insistira na njihovom rešavanju mimo tog procesa, jer to su uostalom pitanja koja niko drugi neće rešiti za nas, nego Hrvatska i Srbija. Tu je potreban dijalog, a za dijalog je potrebno dvoje“, rekla je Kitarović.

Ona je dodala da je razočarana što nema napretka po pitanju pronalaženja nestalih osoba iz rata 1991-1995. godine.

„Reč je o obiteljima koje polako umiru, članovi tih porodica, koji već godinama i decenijama čekaju zatvaranje tog poglavlja svog života, jedan kutak, mesto gde mogu da polože sveće, porazgovarati sa svojim najmilijima. To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugim i rekla bih da postoji malo više političke volje i u Srbiji, reći ću to sad otvoreno, jer stavila sam u konačnici svoj politički kredibilitet u te odnose sa Srbijom i Vučićem", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG