Dostupni linkovi

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji


Zgrada u selu blizu Tetova na kojoj je ime države ispisano na albanskom i makedonskom jeziku, septembar 2018.
Zgrada u selu blizu Tetova na kojoj je ime države ispisano na albanskom i makedonskom jeziku, septembar 2018.

Zakon o jezicima objavljen je u Službenom vesniku Republike Makedonije, ali samo sa potpisom predsednika parlamenta Talata Džaferija. Ispod imena šefa države Đorđa Ivanova - nema potpisa.

Ovom objavom albanski jezik postaje drugi službeni jezik u Makedoniji, a predsednik Sobranja će moći da plenarne sednice vodi i na albanskom jeziku.

Džaferi je u ponedeljak uveče na svom Fejsbuk profilu na makedonskom i na albanskom jeziku obznanio da je poslao potpisani zakon Službenom vesniku, te da je poslao i Zakon o ratifikaciji Dogovora sa Grčkom.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov u pismenoj izjavi ističe da je objavljivanje ova dva zakona u Službenom vesniku bez njegovog potpisa protivustavno. Ovime je prekršen član 75 Ustava Republike Makedonije, a objavljivanje zakona je napravljeno nezakonito i predstavlja osnovu za krivično gonjenje, naglašava Ivanov.

Stupanjem na snagu Zakona, pored makedonskog, u institucijama službeni jezik postaje i albanski, koji će se primenjivati u komunikaciji, upotrebi i primeni u svim postupcima građana pred svim organima koji čine državnu vlast. Zakon obavezuje sudove, javna tužilaštva, kao i sve druge organe, tela i institucije da omoguće korišćenje, upotrebu i primenu bilo kog od službenih jezika i njihovog pisma u svojim postupcima.

Nekadašnji predsednik Ustavnog suda Trendafil Ivanovski kaže da čudi to što je zakon objavljen godinu dana nakon usvajanja u Sobranju, umesto da se ide na novu raspravu u parlamentu.

"Izgleda da se čekao neki povoljni trenutak da bi se ponovo prekršio Ustav. Ovo je redak slučaj i ne treba se primenjivati u pravu. Zakon nije potpisan, samim tim i nije donesen, pa zato treba ići na novi zakon. Ionako sada imaju dvotrećinsku većinu u Sobranju, pa bi se tako savladali svi problemi koji se mogu i dalje pojavljivati", ocenjuje Ivanovski.

On ističe da ovako izgleda da neko želi da komplikuje stvari u vreme kada su izglasane ustavne izmene u makedonskom parlamentu, a čeka se na ratifikaciju Dogovora u grčkom parlamentu.

Sa druge strane, profesor Mirjana Najčevska smatra da u Ustavu postoji obaveza da predsednik potpiše zakon kada se po drugi put donosi u Sobranju, bez obzira da li se slaže ili ne sa njime, odnosno on mora potpisati zakon bez obzira šta misli o njemu.

Ivanov odbio da potpiše Zakon o jezicima
Ivanov odbio da potpiše Zakon o jezicima

Zakon o jezicima prvi put je izglasan u parlamentu u januaru prošle godine, ali predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nije potpisao ukaz o njegovom proglašenju. Nakon toga, Zakon je ponovo došao na dnevni red parlamenta, ali je opozicija podnela preko 35.000 amandmana. Sobranje je sredinom marta prošle godine izglasalo Zakon bez razmatranja amandmana opozicije, a glasanje je proteklo u veoma napetoj atmosferi.

Dok su poslanici većine glasali, opozicija je negodovala, njeni poslanici su se okupili oko predsednika Sobranja Talata Džaferija, vikali su, bacali papire. Nekolicina njih, među kojima i nekadašnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, otišli su do Džaferija i raspravljali se sa njim, a na pomolu je bio i fizički konflikt, posle čega je on prekinuo sednicu.

Reagovalo je i obezbeđenje, koje je štitilo predsednika Sobranja i on je sa njim izašao iz sale, a pred zgradom parlamenta se održavao protest, na kome se tražilo da poslanici ne donose ovaj zakon.

Predsednik Ivanov je odmah po izglasavanju Zakona, u video obraćanju, rekao da neće potpisati ukaz, zbog represivnog sadržaja samog zakona, kao i zbog nasilnog načina na koji je on donesen.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je tada izjavio da će šef države Đorđe Ivanov prekršiti ustavne odredbe ukoliko ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika. Član 75 Ustava Republike Makedonije je jasan - nakon ponovljenog glasanja sa većinom glasova u Sobranju predsednik Republike je dužan da potpiše ukaz o proglašenju zakona. U protivnom, on krši ustavne odredbe, rekao je u martu prošle godine Džaferi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG