Dostupni linkovi

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH


Među kompanijama na koje će se odnositi nova odluka je i Coca - Cola
Među kompanijama na koje će se odnositi nova odluka je i Coca - Cola

Vlada Kosova je odlučila da se taksa od 100 odsto uvede i na robu međunarodnih brendova koja se proizvodi u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ta odluka će stupiti na snagu 1. januara.

Na zahtev ministra trgovine i industrije, Endrita Šalje, Vlada je izmenila raniju odluku i odlučila da ta mera važi za sve kompanije bez obzira na poreklo. Ranija odluka Vlade Kosova je važila samo za robu srpskog i bh. porekla, ali ne i za strane brendove čija se roba proizvodi u Srbiji i BiH.

Šalja je ovu izmenu predložio još na prošloj sednici Vlade. Kazao je da je od uvođenja mere Srbiji i BiH, u ovo ministarstvo stiglo oko 50 zahteva za oslobađanje od takse više stotina hiljada proizvoda. Dodao je da u tom slučaju "taksa gubi smisao" i da je zato bitno da se svi proizvodi koji dolaze iz Srbije tretiraju jednako.

Radi se o devet kompanija koje su bile oslobođene te takse do sada, među kojima i Coca-Cola.

Haradinaj je upitao ministra da li bi takva odluka ugrozila odnose sa tim brendovima, na šta je Šalja odgovorio da je imao konsultacije sa predstavnicima tih kompanija koji su sada počeli da kosovsko tržište snabdevaju iz drugih država regiona.

Haradinaj je takođe ovom prilikom kazao da Kosovo poštuje sugestije saveznika i da neće uvesti nove mere Srbiji, ali je istakao da je neprihvatljivo pismo premijerke Srbije Ane Brnabić vladama država koje su priznale Kosovo da povuku to priznanje.

„Neprihvatljivo je ćutanje institucija EU na to, u ovom slučaju Federike Mogerini i ostalih komesara. Ovo je agresija. I pored toga, nećemo nastaviti sa ostalim merama, poštovaćemo meru od 100 odsto“, kazao je Haradinaj.

Kako je iz Coca-Cola HBC saopšteno za RSE, "ova iznenadna odluka koja je danas doneta će definitivno imati uticaj na naše poslovanje ali ćemo se potruditi da se prilagodimo, koliko je to moguće, i da kao poslovni sistem obezbedimo kontinuirano snabdevanje potrošača na tom tržištu.". U izjavi se dodaje i da kompanija Coca-Cola HBC posluje u preko 20 zemalja, na tri kontinenta i osvežava preko 600 miliona potrošača globalno. "Na tržištu Kosova poslujemo od 2003. godine i kontinuirano radimo na razvoju partnerstva sa lokalnim kupcima, a sve u cilju da krajnjim potrošačima obezbedimo proizvode najvišeg kvaliteta u skladu sa njihovim potrebama", navodi se.

XS
SM
MD
LG