Dostupni linkovi

U BiH po prvi put kontrola imovine zvaničnika?


Zagovarači donošenja zakona već očekuju otpor i pritiske pojedinih poslaničkih grupa (Foto: zgrada Kantona Sarajevo)
Zagovarači donošenja zakona već očekuju otpor i pritiske pojedinih poslaničkih grupa (Foto: zgrada Kantona Sarajevo)

Na zakon o utvrđivanju porijekla imovine političara u Bosni i Hercegovini godinama se čeka, ali uzalud. Svako pitanje o porijeklu imovine ovdašnjih političara ostaje bez odgovora.

No, iako nije krenulo od vrha države, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke barem u Kantonu Sarajevo. Nove kantonalne vlasti ponudile su Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju i kontroli imovine izabranih dužnosnika, o čemu će u srijedu, kako je najavljeno, raspravljati Skupština Kantona Sarajevo.

Zagovarači donošenja zakona već očekuju otpor i pritiske pojedinih poslaničkih grupa. Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, jedan je od zagovarača donošenja zakona o utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika.

"Novi zakon o porijeklu imovine uvodi potpuno drugi standard u odnosu na sve izabrane zvaničnika i dužnosnika, u odnosu prema javnim dobrima i dokazivanu porijeklu svoje imovine. Nažalost, on ima slabosti u smislu da ne može biti retroaktivno primjenjen. Vjerovatno su utekli mnogi iz Kantona Sarajevo sa ogromnom imovinom, kućama, jahtama, automobilima...", objasnio je Konaković.

Konaković: 'Vjerovatno su utekli mnogi iz Kantona Sarajevo sa ogromnom imovinom, kućama, jahtama, automobilima'
Konaković: 'Vjerovatno su utekli mnogi iz Kantona Sarajevo sa ogromnom imovinom, kućama, jahtama, automobilima'

Prema mišljenju poznavalaca prilika, upravo je to glavna mana novog zakona.

"Žalosno je što ovakav zakon nemamo na državnom ili barem na entitetskom nivou, ali hajde da kako kažu 'mislimo globalno, a djelujemo lokalno', da krenemo od nivoa u kojem smo u mogućnosti da to u ovom momentu uradimo", poručuje ministrica pravde Kantona Sarajevo Lejla Brčić, te dodaje kako je cijeli zakon novina, jer do sada sličan nije donesen u Bosni i Hercegovini.

"Praktično ovaj zakon se odnosi na sva imenovana i izabrana lica na području Kantona - od opštinskog nivoa, pa prema višim nivoima, znači nivo Grada, nivo Kantona. Ono što će biti dužni svi izabrani i imenovani javni dužnosnici je da prilikom imenovanja odnosa izbora na funkciju jednom godišnje, odnosno, najkasnije do 31. odnosno u toku godine ukoliko dođe do promjena u imovinskom stanju da popune prijave o imovini za sebe i članove užih porodica i da prijave svu nepokretnu imovinu i pokretnine u vrijednosti većoj od 5.000 KM (2.500 eura)", objašnjava za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministrica pravde Kantona Sarajevo.

U slučaju da stupi na snagu mogao bi potresti mnoge zvaničnike, smatraju zagovarači ovog zakona. Pod tim se podrazumijeva dužnost zvaničnika da prijave imovinu, prihode i porijeklo tih prihoda. Uočavajući dugogodišnju praksu ovdašnjih političara u izbjegavanju odgovornosti, anketirani građani Sarajeva Fuad, Vesna, Amar i Ajdin skeptični su u vezi sa ovim zakonskim rješenjem.

Građani o vraćanju nelegalno stečene imovine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

U nevladinoj organizaciji Transparency International (TI BiH) analizirali su sadržaj Nacrta zakona o porijeklu imovine. Tvrde da zakon tretira samo podnošenje izvještaja o imovini nosilaca javnih funkcija i nadležnost Ureda koji treba da vrši provjeru imovinskih kartona.

"Usvajanje ovakvog jednog zakona na nivou kantona može dovesti do daljeg usložnjavanja zakonskog okvira, potpuno različite prakse između samih kantona a da ne govorim prema višim nivoima vlasti. Iako treba pozdraviti antikorupcijske inicijative i uspostavljanje ovih kontrolnih mehanizama oni moraju ići na nivo entiteta barem, kako bi se uspostavila ta jedinstvena praksa", kaže Ivana Korajlić iz nevladine organizacije Transparency International BiH.

Ovo zakonsko rješenje ima još mana, kaže Korajlić i napominje da i postoji usklađenost zakonskog okvira na Nacrtu zakona o prijavljivanju, utvrđivanju i kontroli imovine izabranih dužnosnika u Kantonu Sarajevo treba dodatno raditi jer nisu dovoljno pojašnjene procedure.

"U smislu tome da nisu jasno propisane niti procedure na koji način se vrši provjera imovinskih kartona, koje su konkretne nadležnosti tijela, posebno ove Komisije za nadzor koja je predviđena i sa druge strane na koji način se provodi postupak dalje i u smislu prekršajnog postupka, a da ne govorimo o utvrđivanju da li postoji elemenat krivičnog djela", kaže Korajlić i napominje da na nivou Federacije BiH postoji inicijativa da se usvoji novi zakon o sukobu interesa koji bi tretirao i imovinske kartone političara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG