Dostupni linkovi

May: Novi referendum o Brexitu bi bilo podrivanje demokratije


 Theresa May 21. januara 2019.
Theresa May 21. januara 2019.

Britanska premijerka Theresa May odbacila je pozive da odloži izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i navela da je njen "Plan B" da parlament usvoji odbačeni sporazum o Brexitu pošto obezbijedi promjenu sporne odredbe o granici između dvije Irske.

Pošto je britanski parlament prošle sedmice odbacio sporazum o Brexitu koji je njena vlada postigla s EU, May je danas pred Donjim domom rekla da je uzela u obzir zabrinutost poslanika povodom zaštitne mere "beckstop" koja garantuje da posle Brexita neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske.

Premijerka je navela da će prije nego što se obrati liderima EU, još razgovarati i s vladinim i s opozicionim poslanicima povodom njihove zabrinutosti u vezi s tom odredbom sporazuma.

"Potom ću sa zaključcima tih razgovora ponovo otići u EU", rekla je May.

Ona je rekla da bi novi refrendum značio podrivanje britanske demokrtije i da bi u slučaju drugog referenduma Član 50, kojim se izlazi iz EU morao biti produžen.

S druge strane, EU insistira da o postignutom sporazumu o Brexitu ne može biti novih pregovora.

Britanski parlament će o planu May i o eventualnim amandmanima raspravljati i glasati 29. januara, tačno dva mjeseca prije izlaska Velike Britanije iz EU.

Lider opozicionih laburista Jeremy Corbin rekao je da je premijerkin "Plan B" samo drugi pokušaj da progura kroz parlament već odbačeni sporazum s EU.

Velika Britanija i EU su u novembru postigli sporazum o razlazu poslije dugih i napetih pregovora. Međutim, tom sporazumu se protive i britanski poslanici koji podržavaju Brexit i oni koji su protiv izlaska iz Unije.

Dok prvima smeta što Velika Britanija ostaje vezana za propise EU i bez mogućnosti da vodi nezavisnu trgovinsku politiku, proevropski poslanici navode da sporazum ugrožava nesmetane ekonomske odnose dvije strane.

May je danas odbacila pozivke proevropskih poslanika da odloži izlazak Velike Britanije iz EU ili da održi drugi referendum.

Glavni cilj premijerke je da zadobije podršku konzervativaca naklonjenih Brexitu i sjevernoirske konzervativne densničarke Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava njenu manjinsku vladu. Obije te grupe navode da neće podržati sporazum ako iz njega ne bude uklonjena zaštitna mjera "beckstop".

Prema toj odredbi, Velika Britanija treba da ostane u carinskoj uniji s EU kako bi bile izbjegnute granične provjere između Sjeverne Irske i Irske.

Ona je zamišljena kao privremena mjera koja će važiti dok ne bude pronađeno trajno rješenje. Međutim, poslanici koji su pristalice Brexita strahuju da bi London time mogao na neodređeno vrijeme da ostane prvrežen pravilima EU.

XS
SM
MD
LG