Dostupni linkovi

Pripreme za samit SAD i Sjeverne Koreje


Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una održan je u Singapuru u junu 2018.
Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una održan je u Singapuru u junu 2018.

Razgovori održani u ponedjeljak u blizini Štokholma, a u kojima su učestvovali predstavnici Sjeverne i Južne Koreje kao i Sjedinjenih Država, su, prema riječima švedskog Ministarstva vanjskih poslova, bili konstruktivni.

Sastanak održan u Švedskoj trebao je poslužiti za otvaranje puta ka drugom samitu planiranom za sljedeći mjesec a tokom kojeg će se ponovo sastati američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un.


"Održani su konstruktivni razgovori o pitanjima koji se tiču razvoja na Korejskom poluostrvu, uključujući razgovore o izgradnji povjerenja, ekonomskom razvoju ali i dugoročnom angažmanu," rekao je glasnogovornik ministarstva.

Trump bi se trebao sastati sa Kimom krajem februara, javili su iz Bijele kuće prošlog petka. Ekonomske sankcije prema Sjevernoj Koreji i dalje su na snazi.


Ova najava se podudarila sa posjetom pregovarača i nekadašnjeg sjevernokorejskog špijuna Kim Yong Chola sa kojim se Trump sastao kako bi razgovarali o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.


Sastanku u Štokholmu prisustovali su južnokorejski diplomata Lee Do-hoon, specijalni izaslanik SAD-a za pregovore sa Sjevernom Korejom Steve Biegun i zamjenik šefa sjevernokorejske diplomatije Choe Son-hui.

XS
SM
MD
LG