Dostupni linkovi

Izaslanik Pjongjanga u Vašingtonu


General Kim Jong Čol (desno), bivši šef obaveštajne službe, smatra se Kimovom desnom rukom
General Kim Jong Čol (desno), bivši šef obaveštajne službe, smatra se Kimovom desnom rukom

Visoki izaslanik Severne Koreje u pregovorima sa SAD o denuklearizaciji ove zemlje Kim Džong Čol doputovao je u Vašington gde će razgovarati sa državnim sekretarom Majkom Pompeom o drugom samitu lidera dve zemlje Kim Džong Una i Donalda Trampa.

Od njihovog istorijskog susreta u Singapuru u junu prošle godine nema opipljivjeg napretka u demontiranju nuklearnog programa Severne Koreje, ali su u poslednje vreme intenzivirane diplomatske aktivnosti.

Kim Džong Čol je stigao u Vašington samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio novu odbrambenu strategiju koja je u suprotnosti sa njegovim ranijim stavom da Severna Koreja više ne predstavlja nuklearnu pretnju.

U trenutku kada stižu signali da će uskoro biti održan drugi samit Kima i Trampa, u novoj američkoj strategiji se jasno naglašava da Severna Koreja ostaje "velika pretnja" po SAD, što je u skladu sa prethodnim izveštajima vojnih i obaveštajnih agencija u Vašingtonu, a što je američki predsednik retko priznavao.

Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) izjavio je u sredu da Vašington i dalje čeka na konkretne poteze Severne Koreje u denuklearizaciji. Istovremeno, u saopštenju Pentagona u četvrtak se ističe da iako postoji mogući novi put za mir sa Severnom Korejom, ona i dalje predstavlja veliku pretnju i SAD moraju da ostati oprezne.

Majk Pens izjavio je u sredu da Vašington i dalje čeka na konkretne poteze Severne Koreje u denuklearizaciji
Majk Pens izjavio je u sredu da Vašington i dalje čeka na konkretne poteze Severne Koreje u denuklearizaciji

"U poslednjoj deceniji, ona je investirala velike resurse u svoj nuklearni i balistički raketni program, preduzimajući opsežne testove kako bi stekla sposobnost da zapreti američkoj teritoriji raketnim napadima. Kao rezultat, bliži se trenutak kada će Severna Koreja biti u stanju da to zaista i učini", navodi se u izveštaju Pentagona.

Tramp, koji je prisustvovao prezentaciji pomenutog dokumenta, pomenuo je Severnu Koreju samo usput. No, u američkoj odbrambenoj strategiji se naglašavaju napori u cilju poboljšanja zaštitinih mera protiv postojećeg severnokorejskog arsenala.

Novi samit u Vijetnamu?

Južnokorejski mediji javljaju da izaslanik Pjongjanga nosi Kimovo pismo Trampu.

Kim je početkom januara razgovarao u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đingpingom, kao što je učinio i uoči samita sa Trampom u Singapuru.

U međuvremenu, zamenik severnokorejskog ministra inostranih poslova Čoe Son hju putuje u Švedsku gde se očekuje sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom za Pjongjang Stivenom Biganom (Stephen Biegun), javljaju svetski mediji.

General Kim Jong Čol, bivši šef obaveštajne službe, smatra se Kimovom desnom rukom a u poslednje vreme je glavni severnokorejski pregovarač sa SAD-om. Reč je o protivrečnoj osobi jer je optužen za organizovanje napada na južnokorejske brodove 2010. godine kada je bio na čelu vojne obaveštajne službe. Poslednji put je posetio Vašington u junu kada je uručio pismo Donaldu Trampu uoči istorijskih razgovora dve zemlje.

Za sada je nejasno kakav će biti ishod ovog susreta, ali kada je general Kim Džong Čol prethodni put odneo pismo severnokorejskog lidera u SAD, ono je doprinelo ubrzavanju samita u Singapuru. Od tada su pregovori dve zemlje uglavnom zamrznuti, ali ova poseta severnokorejskog izaslanika mogla bi ponovo da oživi dijalog lidera dve zemlje.

Spekuliše se da bi novi samit Kima i Trampa mogao da se održi u Vijetnamu
Spekuliše se da bi novi samit Kima i Trampa mogao da se održi u Vijetnamu

Donald Tramp je izjavio početkom meseca da SAD i Severna Koreja pregovaraju oko mesta gde će biti održan novi samit, ali zvaničnici u Vašingtonu nisu obelodanili ostale detalje.

Spekuliše se da bi novi samit mogao da se održi u Vijetnamu. Kako javlja Rojters, Kim Džong Un bi trebalo da putuje u zvaničnu posetu ovoj komunističkoj zemlji u februaru.

Vijetnamski premijer Ngujen Suan Puk rekao je da je njegova zemlja spremna da bude domaćin samita američkog i severnokorejskog lidera. Kao kandidati pominju se glavni grad Vijetnama Hanoj i obalski grad Danang.

"Ne znamo kakva je konačna odluka, ali ako to bude ovde učinićemo sve da olakšamo taj sastanak", rekao je vijetnamski premijer "Blumbergu".

Izvor iz vijetnamske vlade rekao je agenciji AFP da su u toku "logističke pripreme" za samit Trampa i Kima, ali da "zvanična odluka" nije donesena.

Analitičari ističu da je, osim lokacije, veoma važno i šta će biti na dnevnom redu.

Kim Džong Un je istakao u novogodišnjem govoru da je privržen denuklerizaciji, ali je upozorio da će odustati od nje ukoliko SAD ne ukinu sankcije Severnoj Koreji.

Obe strane su istakle u Singapuru privrženost denuklerizaciji korejskog poluostrva, mada nikada nije precizirano šta ona tačno podrazumeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG