Dostupni linkovi

Sastanak Trumpa i Kima u februaru


Donald Trump i Kim Jong Un sastali su se u junu 2018. u Singapuru
Donald Trump i Kim Jong Un sastali su se u junu 2018. u Singapuru

Američki predsjednik Donald Trump sastat će se krajem februara sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom javlja Bijela kuća. Mjesto sastanka bit će naknadno određeno.


Trump je u petak popodne održao sat i po dug sastanak sa sjevernokorejskim izaslanikom i pregovaračem Kim Džong Čolom tokom kojeg su razgovarali o denuklearizaciji ali i o drugom samitu, navodi Bijela kuća a prenosi Reuters. Iz Bijele kuće su još naveli kako je sastanak bio produktivan te da će se razgovori nastaviti.

Kim Džong Čol je stigao u Washington samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Tramp objavio novu odbrambenu strategiju koja je u suprotnosti sa njegovim ranijim stavom da Sjeverna Koreja više ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

Od istorijskog susreta ova dva lidera u Singapuru u junu prošle godine nema opipljivog napretka u demontiranju nuklearnog programa Severne Koreje, ali su u poslednje vrijeme intenzivirane diplomatske aktivnosti.

Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders rekla je novinarima da Bijela kuća nastavlja da postiže napredak u razgovorima sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji kao i to da će Sjedinjene Države nastaviti da vrše pritisak na Sjevernu Koreju, kao i da sankcije prema ovoj zemlji ostaju.

XS
SM
MD
LG